Bedrijven

EU geeft biergigant AB InBev boete van 200 miljoen

13 mei 2019 13:38 Aangepast: 13 mei 2019 15:05
AB InBev veranderde de verpakking van een deel van zijn Jupiler-biertjes. Beeld © ANP

De grootste bierbrouwer ter wereld maakt misbruik van zijn machtspositie, vindt de Europese Commissie. Daarom moet AB InBev een boete betalen van 200 miljoen euro. Het bedrijf belemmerde de export van goedkoper Jupiler-bier uit Nederland naar België.

De Belgische biergigant AB InBev belemmerde goedkopere invoer van zijn Jupiler-bier uit Nederland naar België, oordeelt de Europese Commissie. Dat is verboden volgens de Europese mededingingsregels.

Bewust beperken

AB InBev probeerde de import van eigen bier vanuit Nederland en Frankrijk naar België moeilijker te maken. Sommige biermerken zijn in die landen goedkoper dan in België door hevigere concurrentie.

EU-commissaris van Mededinging Margrethe Vestager: "De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier, omdat AB InBev bewust de verkoop tussen Nederland en België beperkte."

Andere verpakking

De biergigant veranderde de verpakking van een deel van zijn Jupiler-bieren die in Nederland werden geleverd. De brouwer haalde Franstalige informatie van het etiket, zodat de bieren moeilijker in België te verkopen waren.

Ook veranderde het bedrijf het ontwerp en de grootte van de blikken bier. Daarnaast gaf het bedrijf alleen kortingen aan de Nederlandse afnemer op voorwaarde dat diens klanten in België daar niet van zouden profiteren.

Geld al opzij gezet

De zaak speelt al even. In 2016 begon de Commissie een onderzoek naar AB InBev, waaruit deze beschuldiging voortkwam. En met deze Europese boete is de zaak nog niet afgelopen. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws kunnen particulieren of ondernemingen die nadeel ondervonden van de praktijken nog een schadevergoeding eisen bij een nationale rechtbank.

Een woordvoerder van AB InBev zegt dat het bedrag al opzij gezet is. Het bedrijf prijst de 'constructieve aanpak van de Europese Commissie' en verwacht niet dat andere partijen een schadevergoeding komen eisen.

Eerder in opspraak

AB InBev is ook bekend van merken als Stella Artois, Budweiser en Corona. Het bedrijf kwam in 2007 ook al in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev niet omdat het bedrijf het kartel verklikte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van