Ga naar de inhoud
Bedrijven

Geen paprika's en bananen meer in plastic bij Albert Heijn

Een medewerker van AH bij het plasticvrije groente- en fruitschap, met 'dry mist'. Beeld © Albert Heijn

Het is een doorn in het oog van veel mensen: groenten zoals paprika's die per stuk in plastic zijn verpakt. Albert Heijn concludeert na een pilot dat dat inderdaad minder kan, en stopt in alle winkels met het verkopen van in plastic verpakte paprika's, bospenen, bananen en zoete puntpaprika's.

Het duurt overigens nog wel even voor je het verschil merkt in de winkel. "In de loop van het jaar gaan we dit in alle winkels en online aanbieden. We zijn nu in gesprek met telers en leveranciers", vertelt een woordvoerder van Albert Heijn. "Paprika's zitten bijvoorbeeld al vanaf de teler in plastic, de veranderingen moeten nu in de hele keten in gang gezet worden."

In de winkel op het Genderenplein in Hoofddorp werd vanaf eind maart getest met het onverpakt verkopen van 100 soorten groenten en fruit. Die proef wordt verlengd, maar de supermarktketen trekt al de eerste conclusie dat de vier genoemde producten zonder plastic verpakking verkocht kunnen worden.

Sla kan niet zonder plastic

De winkelketen gaat nu verder met het testen van seizoensproducten, zoals bessen en aardbeien. "We kijken hoe het daarmee gaat zonder plastic eromheen: wat gebeurt er met de houdbaarheid en kwaliteit?" Van sommige producten weet de winkel al: die kunnen niet zonder plastic, zoals kropsla en ijsbergsla. "Plastic heeft daarbij een verstevingingsfunctie: als dat er niet omheen zit zie je dat de bladeren van ijsbergsla een beetje verkleuren en de kropsla wordt slapper", legt de woordvoerder uit.

Plastic verpakkingen gebruikt de winkel 'echt niet voor de lol', benadrukt ze. "Het heeft soms echt een functie, maar het kan inderdaad wel minder. Dat zijn we nu aan het bekijken: waar kan het plastic weg en waar kunnen we bijvoorbeeld alternatief verpakkingsmateriaal gebruiken?"

Dit
Lees ook:
Dit is waarom je biologische courgette wél in plastic zit

Mist in de winkel

In 150 winkels van Albert Heijn wordt al gebruik gemaakt van het zogenaamde 'dry misting'-systeem. Dat is een nevel die verspreid wordt over de producten, waar ze langer vers blijven. Dit heeft een positief effect op zowel onverpakte groenten en fruit als producten die in plastic zitten, constateert de winkelketen: ze worden gekoeld door de mist.

De grootgrutter uit Zaandam is niet de eerste die hiermee werkt: ook Plus past het principe toe, vertelde supermarktondernemer Pieter-Jan van Gurp eerder aan RTL Z.

25 procent minder plastic

Het afstappen van plastic om groenten en fruit is één van de stappen die Albert Heijn zet. De supermarktketen heeft als doel gesteld om in 2025 de hoeveelheid verpakkingsmaterialen in de winkel terug te brengen met 25 procent. 

Het onderzocht onder andere wat er te doen is met de plastic zakjes op de groenten- en fruitafdeling, en bespaarde al 300.000 kilo plastic door verpakkingen zacht fruit van een 'topseal', een dun velletje plastic, te voorzien in plaats van een bolle deksel.