Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Cijfers Air France-KLM maken duikvlucht: grote verliezen eerste kwartaal

03 mei 2019 09:04 Aangepast: 03 mei 2019 09:06
Beeld © ANP

De omzet mag dan wel gestegen zijn voor Air France-KLM in het eerste kwartaal, de verliezen zijn fors toegenomen, tot 320 miljoen euro. Oorzaken: de hoge olieprijs en concurrentie.

Het is een opeenstapeling van factoren die de luchtvaartgrootmacht in de weg zitten. Zo liepen de brandstofkosten fors op als gevolg van de gestegen olieprijs, de vliegticketprijzen daalden door meer concurrentie en het bedrijf had last van negatieve wisselkoerseffecten.

Grootste klappen vallen in Frankrijk

Het verlies groeide daardoor fors tot 303 miljoen euro. Vorig jaar werd in het eerste kwartaal een verlies geleden van 269 miljoen euro. Dat verlies is nog enigszins geflatteerd, omdat daar al een stakingspost van 75 miljoen euro in is meegenomen. Er werd vorig jaar lang gestaakt bij Air France. Dat leidde zelfs tot een winstwaarschuwing

Ook dit jaar is het voornamelijk Air France waar de klappen vallen. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor het grootste deel van de verliezen. Maar ook KLM en dochterbedrijf Transavia deden geen goede zaken, ondanks dat er meer tickets werden verkocht.

De omzet steeg dan ook licht, van 5,8 miljard naar 5,9 miljard euro. Een stijging van 3 procent.

Smith handhaaft verwachtingen

Topman Ben Smith noemt het afgelopen kwartaal een uitdagend kwartaal. Maar hij belooft ook beterschap: de rest van het jaar zal beter gaan. Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor het hele jaar. Wel gaat Air France-KLM er vanuit dat de brandstofkosten blijven stijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van