Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Winst Volkswagen afgeremd door dieselgate en dalende verkoop

02 mei 2019 14:07
Frank Witter, cfo bij Volkswagen. Beeld © Getty Images

De operationale winst van Volkswagen valt lager uit dan dezelfde periode vorig jaar. Dat komt onder meer doordat de automaker 1 miljard euro opzij moest zetten voor juridische risico's die het loopt vanwege het sjoemeldieselschandaal. Ook leverde het minder auto's af.

Zo waren de wagens van Audi en Porsche minder in trek. Klanten kochten wel duurdere modellen, waaronder Bentley's, bedrijfswagens van Volkswagen en vrachtwagens van Scania. 

Verwachting: meer omzet dan recordjaar 2018

De omzet steeg afgelopen kwartaal met 3,1 procent tot 60 miljard euro, de operationele winst viel met 3,9 miljard euro lager uit dan de 4,2 miljard euro in dezelfde periode van vorig jaar. 

Volkswagen houdt vast aan de verwachting om dit jaar 5 procent meer omzet te halen dan in 2018. Vorig jaar boekte het bedrijf nog een recordwinst van 12 miljard euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aanklacht in de VS voor dieselschandaal Volkswagen, Volkswagen woedend

Vol op elektrische modellen

Financieel directeur Frank Witter noemde het 'een goede start' van het jaar waarin 'bemoedigende' omzet- en winstcijfers werden neergezet. Het bedrijf wil de komende jaren miljarden steken in de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen. 

In de periode tot 2028 gaat het om bijna 70 nieuwe modellen. Daarbij zijn de komende 5 jaar investeringen gemoeid van ruim 30 miljard euro.

Volgens Witter blijven er wereldwijde economische risico's die de automaker dwars kunnen zitten. "Groeiend protectionisme zorgt ook voor grote uitdagingen voor de wereldwijd vervlochten auto-industrie", zei topman Herbert Diess vorig jaar al.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volkswagen-ceo vreest dat Trump zijn bedrijf miljarden kan kosten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van