Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Ondanks winst zit ziekenhuis Amstelveen nog in gevarenzone

01 mei 2019 12:35 Aangepast: 01 mei 2019 12:39
Ziekenhuis Amstelland schrijft weer zwarte cijfers. Beeld © ANP

Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, dat afgelopen jaren in financieel zwaar weer verkeerde, schrijft eindelijk weer zwarte cijfers. Maar de 3,9 miljoen euro winst in 2018 betekent niet dat de zorginstelling al uit de gevarenzone is.

Dat blijkt uit een analyse door RTL Z van de zojuist gedeponeerde jaarrekening. De terugkeer naar winst is goed nieuws voor de zorginstelling, waarvan werd gevreesd dat ze het failliete Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord achterna zou gaan.

Miljoenenverliezen

Met een omzet van 108 miljoen euro en 800 werknemers is Ziekenhuis Amstelland een van de kleinste ziekenhuizen van Nederland. In 2016 bleek dat de zorginstelling zwaar in de financiële problemen zat, en vertrok de top met royale afkoopsommen.

In 2015 bleek het ziekenhuis een verlies van ruim 3 miljoen te hebben geleden. Het jaar erop eindigde de instelling 1,3 miljoen in de min. En in 2017 bedroeg het verlies zelfs 4,9 miljoen euro.

Reddingsplan

Door de jarenlange miljoenenverliezen voldeed het ziekenhuis vorig jaar niet meer aan de afspraken met Rabobank over de financiering. Maar in november wist het 'Amstelland' met de huisbank, de zorgverzekeraars en het Amsterdam UMC een akkoord te sluiten, dat het ziekenhuis de kans geeft om er weer bovenop te krabbelen.

In dat akkoord werd onder meer afgesproken dat het ziekenhuis in Amstelveen omzet krijgt toegeschoven van de twee tot Amsterdam UMC gefuseerde academische ziekenhuizen VU en AMC. Ook een deel van de omzet van het failliete Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kwam in Amstelveen terecht.

Hoopgevend

Eind dit jaar bekijken het ziekenhuis en de financiers of het reddingsplan genoeg oplevert om ermee door te gaan. Uit de zojuist verschenen jaarrekening blijken de eerste resultaten hoopgevend.

In 2018 steeg de omzet ruim 14 procent, tot 108 miljoen euro. Onderaan de streep stond een nettowinst van bijna 3,9 miljoen euro; een forse verbetering na de miljoenenverliezen van de jaren ervoor.

Meevallers en kostenbesparingen

Ook de vermogenspositie verbeterde sterk. Het eigen vermogen groeide van 4,4 miljoen tot 8,2 miljoen euro. De solvabiliteit steeg van 5,5 procent naar 10,2 procent.

Directeur Esther Agterdenbos dankt de resultaten in de jaarrekening aan betere afspraken met zorgverzekeraars, eenmalige meevallers en kostenbesparingen.

Niet uit gevarenzone

Maar de omzetstijging, winst en sterkere vermogenspositie betekent niet dat het ziekenhuis al uit de gevarenzone is. In de begeleidende brief bij de jaarrekening waarschuwt de externe accountant Gineke Bossema van KPMG dat er nog steeds sprake is van 'onzekerheid over de continuïteit' van het ziekenhuis.

Het reddingsplan van de bank, de zorgverzekeraars en Amsterdam UMC geeft het Amstelland drie jaar ademruimte, dus tot en met 2020. Eind 2022 moet het ziekenhuis financieel weer helemaal gezond zijn.

"We hebben in 2018 een stap in de goede richting gezet maar zullen strak op de ingezette koers moeten blijven sturen om ook in 2019 en 2020 de benodigde resultaten te halen", schrijft directeur Agterdenbos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van