Bedrijven

Renault wil fuseren met Nissan, maar Nissan en Japan willen niet

26 april 2019 14:54
De fabriek van Renault. Beeld © Renault

De nieuwe topman van Renault wil fuseren met Nissan, maar Nissan en de Japanse overheid zien dat niet zitten, meldt de Financial Times. In het plan van Renault zouden de twee autobouwers allebei de helft van de aandelen krijgen in het nieuwe samengevoegde bedrijf.

Renault bezit nu 43 procent van Nissan, terwijl Nissan 15 procent van Renault bezit. De twee werken samen met Mitsubishi al intensief samen in een alliantie, die werd geleid door de in ongenade gevallen topman Carlos Ghosn.

Ghosn, die in Japan verschillende rechtszaken tegen zich heeft lopen voor het wegsluizen van bedrijfsgeld naar zijn eigen rekening, had de alliantie op koers naar fusie gezet. Die gesprekken werden meteen stopgezet toen Ghosn in november werd opgepakt. Ghosn werkt inmiddels niet meer voor de bedrijven in de alliantie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aanklacht Ghosn voor miljoenenverduistering Nissan

Nissan zegt nee

Volgens de Financial Times heeft de baas van Renault, Jean-Dominique Senard in een zakendiner een paar weken geleden al aan de baas van Nissan, Hiroto Saikawa, gevraagd om te fuseren. Die gaf aan daar weinig brood in te zien, maar de ceo van Renault zette zijn plan toch door.

Een Japanse bankier, ingehuurd door Renault, heeft gevraagd om een gesprek met ceo Saikawa. Die afspraak ging niet door. De Japanse bankier werd wel uitgenodigd op het Japanse ministerie van Handel, waar hem werd verteld dat een fusie er echt niet in zat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Renault wil fuseren met Nissan en daarna Fiat Chrysler inlijven'

Samenvoeging in Singapore

Vandaag bracht persbureau Bloomberg naar buiten dat de topman van Renault vrolijk verder gaat met de fusieplannen. Hij wil een nieuw hoofdkantoor, in Singapore, en denkt met een fusie meer kosten te kunnen besparen.

Renault denkt verder dat de twee bedrijven sterker staan nu het in de auto-industrie lastig is door de wereldwijde handelsoorlog. Toen Ghosn nog aan het roer stond, zouden de Fransen dominant moeten zijn. De nieuwe fusieplannen gaan uit van het eerlijk verdelen van macht tussen de twee bedrijven.

Nissan vreest fusie

Nissan is bang dat een fusie schadelijk zou zijn voor het eigen bedrijf. Daarnaast wordt verwacht dat er meer fabrieken en banen zullen verdwijnen.

De afgelopen weken gaat het financieel slechter met Nissan. Eerder deze week werd er voor de tweede keer in korte tijd een winstwaarschuwing uitgegeven. Binnen de alliantie haalt Nissan doorgaans de meeste winst binnen. Daarom wordt verwacht dat Renault blijft doorduwen om te fuseren.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van