Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Omzet en winst KPN dalen verder, blijft wel dividend verhogen

26 april 2019 10:34
Topman Maximo Ibarra van KPN, eerder dit jaar. Beeld © ANP

KPN blijft last houden van slechte marktomstandigheden. Zowel de omzet als de winst lopen terug. Het bedrijf blijft wel van plan het dividend in de komende jaren op te trekken.

In het eerste kwartaal daalde de omzet van KPN verder: met 2,9 procent tot een kleine 1,4 miljard euro. KPN wist wel meer klanten te werven, maar mensen betalen minder voor abonnementen. 

Nettowinst keldert 

De nettowinst kelderde met 10 procent tot 89 miljoen euro. Dat is ondanks het feit dat de kosten met 27 miljoen euro werden gedrukt, minder rentelasten en een lagere afdracht aan de fiscus.

In die winstdaling zit wel een last van 23 miljoen om kostenbesparingen mogelijk te maken. Het onderliggende beeld is wat minder dramatisch: een daling met 0,3 procent. 

De cijfers waren in lijn met de verwachtingen. KPN-cfo Jan Kees de Jager denkt dat 'op een gegeven moment de omzet zal stabiliseren of zelfs gaan stijgen', maar daar noemt hij geen datum bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN in zee met omstreden Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Hoger dividend

KPN wil het dividend voor aandeelhouders wél verhogen, over dit jaar met een halve eurocent tot 0,125 euro. Ook in de jaren daarna, tot 2021, zal het dividend worden verhoogd.

Onder verwijzing naar de lagere resultaten spreekt beurscommentator Durk Veenstra hierbij over 'het uitknijpen van de citroen'.

Huawei

KPN moet fors blijven investeren in het netwerk. De aandacht is vooral gericht op de nieuwe 5G-technologie, waarmee veel snellere mobiele internetverbindingen mogelijk zijn.

Telecomprovider KPN gaat in zee met het Chinese bedrijf Huawei voor de aanleg van het 5G-netwerk. Het bedrijf, dat door de VS wordt verdacht van spionage in opdracht van de Chinese geheime dienst, gaat het basisnetwerk aanleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore