Bedrijven

Ben Smith, topman van Air France-KLM, nu ook commissaris bij KLM

25 april 2019 17:05
Ben Smith tijdens een bezoek aan Nederland. Beeld © ANP

Over de benoeming was het een en ander te doen, maar Ben Smith, de topman van Air France-KLM, heeft nu zitting in de raad van commissarissen van KLM. Ook oud-minister Jan Kees de Jager, de financieel eindverantwoordelijke van telecomconcern KPN, is toegevoegd aan de toezichthoudende raad.

Dat is de uitkomst van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van KLM. Binnen KLM was veel weerstand tegen de benoeming van Smith, uit angst voor het verder overhevelen van taken en macht naar Parijs. 

Zorgen over koers

Eerder dit jaar lieten managers en leidinggevenden van KLM weten zich grote zorgen te maken over de koers van moederbedrijf Air France-KLM. Hun vermoeden was dat Canadees Smith KLM-baas Pieter Elbers eruit wilde werken.

Smith zou eerdere afspraken over bedrijfsvoering en beleid niet nakomen. Ook zou de Canadees te veel op eigen houtje acteren en wordt de leiding van de luchtvaartcombinatie een gebrek aan visie verweten over onder meer de rol van de verschillende maatschappijen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland koopt zich in bij Air France-KLM. Hoe zit dat?

Formele steun

Scheidend president-commissaris Hans Smits van KLM legde eerder uit dat de aanstelling van Smith nu mogelijk is, omdat de posities van topman en voorzitter bij Air France-KLM sinds kort uit elkaar zijn getrokken.

Pieter Elbers ontkende eerder dat de aanstelling van Smith onderdeel was van zijn herbenoeming voor een periode van vier jaar als baas van KLM. Elbers kreeg donderdag formeel de steun van de aandeelhouders evenals operationeel directeur René de Groot, die ook werd herbenoemd.

Verder werd akkoord gegaan met de benoeming van Janine Vos in de raad van commissarissen. Zij is personeelsdirecteur van Rabobank. Carlsberg-topman Cees ’t Hart schuift door naar de voorzitterspositie, als opvolger van Smits. Naast Smits nam ook Annemieke Roobeek afscheid als commissaris.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van