Bedrijven

Deutsche Bank en Commerzbank blazen fusieplannen af

25 april 2019 10:46 Aangepast: 20 juni 2019 08:44
Kans dat Commerzbank door een andere bank wordt overgenomen, maar ING kan er beter niet aan beginnen, zegt Corné van Zeijl van Actiam. Beeld © Getty

Deutsche Bank en Commerzbank gaan niet fuseren. De Duitse banken zetten na ruim een maand een punt achter hun gesprekken. Er waren geruchten dat ING belangstelling zou hebben voor Commerzbank, maar analisten hebben daar hun vraagtekens bij.

De fusiegesprekken tussen Deutsche Bank en Commerzbank werden gesteund door de Duitse overheid, maar stuitten op weerstand van het personeel en de vakbonden. Die waren bang voor het verlies van tot wel 30.000 banen. Ook een aantal aandeelhouders van Deutsche Bank zette vraagtekens bij de deal.

Niet genoeg voordelen

Volgens Deutsche Bank heeft het bestuur besloten dat een samengaan met Commerzbank niet genoeg voordelen zou opleveren om de nadelen te compenseren. De bank vreest voor risico's die een fusie met zich mee zou brengen, terwijl Deutsche Bank ook bang is voor herstructureringskosten en hogere kapitaaleisen die een integratie met zich zou meebrengen.

Commerzbank denkt dat een fusie niet in het belang van aandeelhouders of andere belanghebbenden zou zijn.

Veel problemen

De kans bestaat nu dat een andere grote Europese bank Commerzbank of Deutsche Bank wil overnemen, dat zou goed zijn voor de sector, maar niet voor de overnemende partij, denkt analist Corné van Zeijl van Actiam.

Beide banken kampen immers met genoeg problemen. Zo zijn ze niet winstgevend genoeg, hebben ze veel probleemkredieten en Deutsche Bank heeft nog problemen in de VS, aldus VanZeijl.

Voordat Donald Trump president werd kreeg hij volgens de New York Times zo'n 2 miljard dollar aan leningen bij Deutsche Bank. Om die leningen los te peuteren zou hij bankiers hebben gepaaid met een weekendje in zijn landhuis Mar-a-Lago. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer inval bij Deutsche Bank om witwaszaak, nu bij topmanagement

Online bank

Naar verluidt hebben ING en het Italiaanse UniCredit interesse getoond in de tweede hypotheekverstrekker van Duitsland. Maar Van Zeijl ziet weinig in een overname door ING. "ING krijgt er dan wel een mooi netwerk bij, maar ING is juist zo succesvol doordat het zo weinig kantoren heeft", aldus Van Zeijl.

ING is in onder meer Duitsland actief met online bank ING Direct. Daarmee richt het zich op particulieren, maar ook op bedrijven.

ING is disruptor

ING Bank is een disruptor in Duitsland, zegt Van Zeijl. Om zich meer op bedrijven te richten zou ING wel een bepaald aantal eigen kantoren moeten hebben, maar dat aantal is heel erg beperkt, Commerzbank past daar niet bij, zegt hij. Commerzbank heeft naar eigen zeggen ongeveer duizend filialen in Duitsland.

Als je Commerzbank overneemt, dan zul je in dat netwerk moeten schrappen, denkt VanZeijl. Je kunt volgens hem beter op eigen kracht groeien. Dat duurt wel wat langer, maar je zit dan niet met een grote stapel slechte leningen en al die kantoren en je hoeft geen medewerkers af te kopen.

Bij een overname van Commerzbank zouden het hoge risico niet opwegen tegen het rendement dat het oplevert, aldus Van Zeijl.

ING veel efficiënter

ING Bank is veel efficiënter dan Commerzbank. Zo ligt de kosten/batenratio bij ING Bank als geheel op rond de 55 procent. Dat betekent dat er tegenover elke euro aan inkomsten 0,55 euro aan kosten staan.

Commerzbank moet veel meer kosten maken: de kosten/batenratio ligt er boven de 75 procent. Als je inzoomt op ING Duitsland, dan zie je dat deze nog veel efficiënter werkt dan ING als geheel: de kosten/batenratio ligt er op rond de 46 procent.

Regionale banken

Ook analisten van zakenbank Jefferies zien niets in een overname van Commerzbank door ING. Dat zit hem onder meer in risico's die de integratie van IT-systemen met zich meebrengt en mogelijk strengere kapitaaleisen voor de gefuseerde bank, als mondiale systeembank.

Van Zeijl wijst ook op regionale banken die vaak deels in overheidshanden zijn. Daardoor zijn die banken politiek beïnvloedbaar en staan ze mogelijk onder druk om bepaalde kredieten te verlenen, die banken anders tegen een hogere rente zouden hebben verleend. Dat betekent extra concurrentie voor gewone banken, aldus Van Zeijl.

Koersen Deutsche en Commerzbank verdampt

Deutsche en Commerzbank breidden tot de crisis agressief uit, maar verloren sindsdien het grootste deel van hun waarde. De koers van Deutsche Bank en Commerzbank daalden sinds 2007 met zo'n 95 procent.

Commerzbank moest in 2008 gered worden door de Duitse overheid nadat het Dresdner Bank over had genomen. Deutsche Bank bleef op eigen kracht overeind maar kreeg flinke klappen door verschillende boetes voor het overtreden van allerlei regels. In totaal kostte dat de bank 18 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van