Ga naar de inhoud
Bedrijven

Gevallen Nissanbaas Ghosn mag de cel uit voor 4,5 miljoen dollar

Carlos Ghosn spreekt tijdens een videoboodschap. Beeld © AFP

Carlos Ghosn, de voormalig topman van onder andere Nissan, mag zijn Japanse cel verlaten. Om te garanderen dat hij niet de benen neemt, moet hij wel een borgsom betalen van 4,5 miljoen dollar (4 miljoen euro).

Bovendien moet Ghosn verblijven op een vastgesteld adres en hij mag het land niet uit. Dat heeft een rechter in Japan bepaald. De openbaar aanklager wil Ghosn in hechtenis houden en heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak.

Tweede keer vrij

Als Ghosn inderdaad op borgtocht vrijkomt zou dat de tweede keer zijn. In november werd hij voor het eerst opgepakt omdat hij ervan word verdacht te hebben gesjoemeld met cijfers om zijn salaris stiekem op te hogen. In maart kwam hij even op borgtocht vrij, maar nog geen maand later zat hij alweer in de bak.

Inmiddels zijn er al vier aanklachten tegen Ghosn. De laatste is het zwaarst: hij wordt ervan verdacht dat 5 miljoen dollar van Nissan via omwegen naar zichzelf te hebben doorgesluisd.

Complot

Ghosn, die de baas was van Nissan en aan het hoofd stond van de het samenwerkingsverband tussen Nissan, Renault en Mitsubishi, ontkent alle aantijgingen. Volgens hem heeft hij niets in het geniep gedaan en is hij het slachtoffer van een samenzwering tegen hem van andere topmensen in het bedrijf.

De voormalig topman was een voorstander van een nog nauwere samenwerking tussen Nissan en Renault, mogelijk met een fusie tot gevolg. Volgens hem vreesden de 'samenzweerders' hun baan te verliezen daardoor en daarom zou hij geslachtofferd zijn.

Dit is een artikel van