Bedrijven

Roto Smeets, drukkerij van Donald Duck, vraagt faillissement aan

16 april 2019 17:52 Aangepast: 07 mei 2019 17:16
Een medewerker van Roto Smeets op een archieffoto uit 2004. Beeld © ANP

Drukkerij Roto Smeets, dat onder meer Donald Duck en Libelle drukt, heeft dinsdag faillissement aangevraagd. Dat meldt Circle Media Group, de eigenaar van Roto Smeets.

Vanmiddag liet FNV-bestuurder Bernhard van Iren al weten dat het bedrijf de salarissen van de ongeveer 800 werknemers niet meer kon betalen. Roto Smeets heeft drukkerijen in Deventer, Doetinchem en Weert. Bij een faillissement wordt iedereen ontslagen. Daarna wordt er eventueel gekeken naar een doorstart. 

In een interne memo van de ondernemersraad, dat in handen is van De Stentor, staat dat de bank afgelopen donderdag het krediet heeft stopgezet en dat Roto Smeets niet meer aan de betalingen kon voldoen. Maandagmorgen meldde RTL Z dat het moederbedrijf van Roto Smeets uitstel van betaling had aangevraagd voor de drukkerijen.

'Rust niet teruggekeerd' 

"Ik heb vanmiddag een gesprek gehad met directeur Joost de Haas", zegt FNV-bestuurder Bernard van Iren. "Hij heeft mij verteld dat hij de salarissen niet meer kan betalen en dat de bank geen geld meer wilde lenen. Om die reden heeft hij het faillissement aangevraagd", zegt de FNV'er. 

Hij verwacht dat het faillissement snel wordt uitgesproken. "Uiteraard ben ik teleurgesteld, dat ben ik altijd bij een faillissement. Bij Roto Smeets was er de hoop dat de rust zou terugkeren onder de nieuwe eigenaar, na de overname in 2017. Dat is niet gebeurd, blijkt nu", stelt hij vast. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukker van Libelle en Donald Duck op rand van faillissement

'Zeer uitdagende marktomstandigheden' 

Al snel werd duidelijk dat een reorganisatie niet mogelijk was, laat Circle Media Group in een persbericht weten. Volgens de eigenaar zijn deze faillissementen 'het gevolg van de huidige, zeer moeilijke omstandigheden in de Europese print-industrie'. 

Naar eigen zeggen ging 2017 goed, maar zag het bedrijf in 2018 een 'dramatische verslechtering' van de markt. "Papierprijzen stegen met 15 tot 20 procent, terwijl onze volumes twee keer harder daalden dan het gemiddelde van de laatste jaren", schrijft ceo Joost de Haas. 

Circle Media Group kondigt aan door te willen starten. Daarbij moeten zoveel mogelijk banen behouden blijven. 

'Donald Duck wordt gewoon bezorgd' 

Roto Smeets drukt volgens de eigen site bijvoorbeeld Quote, Donald Duck, Story, Libelle, Margriet en de Kampioen. Ook de Ikea-catalogus en de Consumentengids rollen bij Roto Smeets van de pers.

Sanoma, dat meerdere van hun bladen bij Roto Smeets laat drukken, maakt zich volgens een woordvoerder nog geen zorgen. De Donald Duck en andere bladen worden gewoon bezorgd, zo is de verwachting. "We ondernemen pas actie als het moment vraagt om actie te ondernemen", zegt een woordvoerder. "Tot op heden is dat niet nodig. We houden alles goed in de gaten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van