Bedrijven

'Deutsche Bank moet informatie over leningen aan Trump delen'

16 april 2019 10:58 Aangepast: 16 april 2019 11:16
Topman Christian Sewing van Deutsche Bank, eerder dit jaar. Beeld © AFP

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen dat een aantal banken, waaronder Deutsche Bank, informatie verstrekt over de financiën van president Donald Trump.

Daarvoor hebben twee commissies van het Huis van Afgevaardigden een verzoek ingediend. Het gaat niet alleen om Deutsche Bank, maar ook over onder meer JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup, meldt The New York Times.

Het gaat om mogelijk witwassen door mensen uit Rusland en Oost-Europa, aldus drie bronnen tegenover de krant. Er wordt volgens The New York Times gezocht naar informatie over zaken die de banken deden met mensen en organisaties in Rusland en Oost-Europa, maar om wie het gaat is niet duidelijk.

2 miljard

Deutsche Bank was jarenlang één van de weinige grote geldschieters die grote bedragen wilde lenen aan Trump voor vastgoedprojecten, nadat hij in de jaren negentig meerdere keren failliet was gegaan. Volgens het onderzoek van The New York Times ging het om meer dan 2 miljard dollar, ondanks alle zogenaamde 'red flags', negatieve signalen over zijn financiële handel en wandel. 

Trump zette volgens de New York Times onder andere zijn vakantiehuis Mar-a-Lago in. Als de bankiers van Deutsche hem leningen verstrekten, stelde hij ze een weekendje in zijn landhuis in het vooruitzicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump paaide bankiers Deutsche Bank met vakantievilla'

Mueller

Maxine Waters, voorzitter van het comité voor financiële diensten, legt bij het onderzoek een link met mensen uit de kring rond de Russische president Poetin, die illegaal geld uit Rusland zouden hebben gesluisd. Zij deed dat afgelopen week in een publiek verhoor in het Huis van Afgevaardigden van bestuurders van banken over hun activiteiten in Rusland.

Deutsche Bank kreeg in 2015 een boete van 600 miljoen dollar omdat het betrokken was bij een witwasaffaire van Russisch geld ter waarde van 10 miljard dollar.

Meerderheid

De Democraten hebben sinds vorig jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zij proberen Trump al een tijd het vuur aan de schenen te leggen. Zo willen zij dat het volledige rapport van speciaal aanklager Mueller wordt gepubliceerd. Hij deed onderzoek naar de rol van het campagneteam van Trump in de pogingen van Rusland om de uitkomst van de verkiezing te beïnvloeden.

Verder proberen de Democraten al een tijd de belastingaangiftes van Trump boven water te krijgen. Eerdere presidenten maakten die van hen wel bekend, maar Trump heeft dat tot nu toe geweigerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van