Bedrijven

Vliegtuigruzie tussen EU en VS escaleert: miljardenheffingen op tafel

13 april 2019 11:24 Aangepast: 30 september 2019 09:11
Een Airbus A350 wordt gebouwd. Beeld © EPA

De EU overweegt importheffingen op te leggen aan de VS als vergelding voor een aangekondigde vergelijkbare stap van de Amerikanen. De ruzie tussen de grootmachten draait om illegale steun aan de grote vliegtuigbouwers op beide continenten.

Volgens persbureau Bloomberg heeft de EU een lijst opgesteld van Amerikaanse goederen die in aanmerking komen voor importheffingen. De totale waarde van die importen is 10,2 miljard euro per jaar. Op de voorlopige lijst staan volgens het persbureau allerlei producten, variërend van helikopters tot handtasjes en van casinotafels tot ketchup.

Stroeve onderhandelingen

De Amerikanen publiceerden eerder deze week al zo'n lijst met Europese producten die in aanmerking komen voor strafheffingen. De totale waarde daarvan is ook zo'n 10 miljard euro.

De nieuwe handelsspanningen komen op een moment dat de VS en de EU proberen om juist alle importheffingen te schrappen tussen de beide grootmachten. Vorig jaar bereikten Commissievoorzitter Juncker en president Trump daar nog een akkoord over, maar de uitwerking daarvan verloopt al maanden uitermate stroef.

Ondertussen zijn de Amerikaanse heffingen op Europees aluminium en staal en de Europese tegenmaatregelen tegen onder meer Harleys en spijkerbroeken nog altijd van kracht.

Illegale steun aan Boeing

Het nieuwste strijdperk, illegale hulp aan vliegtuigbouwers, is eigenlijk al een stokoud conflict dat nieuw leven in is geblazen nu de handelsoverleggen tussen de kampen spaak lijken te lopen. In 2004 en 2005 verweten de EU en de VS elkaar over en weer dat de partijen hun grote vliegtuigbouwers – Boeing voor de Amerikanen en Airbus voor de Europeanen – oneerlijke steun gaven.

En beide partijen kregen gelijk van de Wereldhandelsorganisatie, het orgaan dat de handelsconflicten moet beslechten. Op 28 maart oordeelde de WTO dat de VS, onder andere via riante belastingvoordelen, Boeing op oneerlijke manier bevoordeelt.

Steun hielp Airbus

Maar op 15 mei 2018, een jaar geleden dus, kreeg ook de EU zelf het deksel al op de neus. Toen oordeelde de WTO dat verschillende lidstaten van de EU, te weten Frankrijk, het VK, Spanje en Duitsland, Airbus op ongeoorloofde manier subsidie hebben gegeven. Dat hielp Airbus bij het op de markt brengen van de A350XWB en de A380.

"Beide gebeurtenissen waren cruciaal om de competitiviteit van Airbus te vernieuwen en behouden", schrijft de WTO.

'Buitenproportioneel'

Een jaar na dato kwamen de Amerikanen dus met nieuwe handelssancties op de proppen. De EU liet daarop meteen al weten dat het tegenmaatregelen aan het voorbereiden was.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei eerder deze week ook dat de voorgenomen maatregelen van de VS buitenproportioneel zijn. Het zal nog wel even duren voor er meer duidelijkheid komt over hoe verstrekkend de importheffingen over en weer zullen worden.

Later duidelijkheid

De WTO zal moeten oordelen wat, gezien de vergrijpen van de grootmachten, passende strafmaatregelen zijn. Het nemen van een beslissing daarover zal zeker enkele maanden in beslag nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van