Ga naar de inhoud
Bedrijven

Doek valt voor Sissy-Boy: de modeketen is failliet

Beeld © RTL Z

Sissy-Boy is failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Eerder deze maand vroeg de noodlijdende modeketen al uitstel van betaling aan. Of er een doorstart in zit is op dit moment nog onduidelijk. De winkels blijven vooralsnog wel open, de webshop is dicht.

Bij Sissy-Boy werken ongeveer 600 mensen, verspreid over 45 winkels in de Benelux. Het was een van de eerste in de Nederlandse winkelstraten die mode en wonen combineerde in één winkel.

"Dat voegde echt iets toe, en het bezorgde de onderneming een goede naam bij het winkelpubliek", zegt retailexpert Dirk Mulder van ING. "Toch bleef Sissy-Boy bedrijfsmatig altijd een beetje in de opbouwfase."

De keten kwam de afgelopen jaren in een negatieve spiraal terecht. "Het hield elk jaar te weinig geld over om te investeren in het doorontwikkelen van het concept", stelt Mulder. "Een gevolg daarvan was dat Sissy-Boy steeds minder wist te verrassen. Dat holde het vermogen om te investeren alleen maar verder uit."

Potentiële koper haakt af

In 2017 kwam de keten in handen van de Brand Retail Group (BRG), een samenwerkingsverband tussen investeringsmaatschappij Standard Investments en ondernemer Marcel van Gelderen. Zij probeerden het bedrijf weer gezond te maken, door te snijden in de kosten en te investeren in de fysieke winkels en de webshop.

Maar het mocht niet baten. Toen de verkopen afgelopen jaar opnieuw tegenvielen, moest Sissy-Boy opnieuw op zoek naar een nieuwe eigenaar. Het liefst een met diepe zakken, die opnieuw fors kon investeren om het bedrijf erbovenop te helpen.

Deze zoektocht leverde geen koper op. Volgens Sissy-Boy waren er 'vergevorderde gesprekken met een Nederlands familiebedrijf dat actief is in dezelfde sector'. Maar ook deze trok zich terug.

Het is nog niet duidelijk of er een doorstart mogelijk is. De curatoren waren vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Warm weer, slechte verkopen

Volgens retaildeskundige Frank Quix van Q&A hebben de warme winters van de afgelopen jaren de keten de das om gedaan. Hij legt uit dat ketens zoals Sissy-Boy hun winterkleding vaak al een jaar van tevoren inkopen. Soms zelfs langer van tevoren. "Het is onmogelijk om dan al een goede inschatting te maken van hoeveel je zult verkopen."

Op bijvoorbeeld winterjassen zit normaal gesproken een goede marge. Maar als het een warme winter is, raken de winkels ze niet kwijt. "Soms gaan ze in oktober al in de uitverkoop. En als het in januari nog steeds niet koud is geworden, gaan ze met 70% korting over de toonbank. Dat kost een winkelketen bakken met geld."

Natuurlijk is het weer niet de enige factor die een rol speelt, zegt Quix. "Het gaat al heel lang slecht in de detailhandel. Sommige mensen dachten dat we het ergste inmiddels wel gehad hadden, en dat het alleen maar weer beter zou worden. Dat is bepaald niet het geval. Kijk maar naar het recente faillissement van CoolCat, of naar Hudsons Bay, dat inmiddels ook op omvallen staat."