Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Winkels Hudson's Bay Nederland dreigen nog dit jaar te sluiten'

Opening van een vestiging van Hudson's Bay in Utrecht. Beeld © ANP

De winkels van Hudson's Bay in Nederland dreigen nog dit jaar alweer de deuren te gaan sluiten. De winkels draaien zo slechts dat sluiting of faillissement de meest voor de hand liggende opties zijn.

Dat schrijft het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche op basis van interne documenten van het moederbedrijf van Hudson's Bay Nederland.

De Europese warenhuizen van de keten zijn sinds vorig jaar in handen van het Oostenrijkse bedrijf Signa, dat iets meer dan 50 procent van de aandelen kocht van het oude Canadese moederbedrijf.

Wil maar niet lukken

In 2017 bestormde Hudson's Bay de Nederlandse markt toen het in het gat sprong dat V&D na het faillissement had achtergelaten. Maar het wil maar niet lukken om de klanten in groten getale naar de 13 vestigingen te lokken.

In december meldde de Telegraaf al op basis van interne stukken dat de Nederlandse tak meer dan 80 miljoen euro verlies maakte in 2018. Toen al werd er gespeculeerd over een mogelijke ontslagronde of andere maatregelen.

Hudson's Bay wilde geen reactie geven op de berichtgeving.

'Dit gaat helemaal fout'

Hoogleraar Marketing en Retailing Kitty Koelemeijer is zeer pessimistisch gestemd over de winkelketen. "Het punt is: ze hebben helemaal geen klanten gekregen. In het begin kwamen er wel mensen, maar ze gaan te snel weer weg", zegt ze.

Voor het oude V&D-publiek had Hudson's Bay een te duur en exotisch aanbod. Dat heeft het bedrijf uiteindelijk wel aangepast, 'maar niet goed genoeg'. vindt Koelemeijer. "Als klanten een paar keer teleurgesteld weggaan, dan komen ze niet meer terug."

Bovendien zijn de winkels van Hudson's Bay te saai. De keten koos bewust voor een heel erg overzichtelijke winkelvloer, maar dat pakt juist verkeerd uit. "Er valt niks te ontdekken", vertelt de hoogleraar. "En je ziet bijna geen klanten en denkt: 'Wat doe ik hier?'"

En dus weet Koelemeijer het eigenlijk wel al zeker: "Dit gaat helemaal fout."

Miljard euro verlies

En dat is haast nog een understatement. Volgens Wirtschaftswoche rekent het moederbedrijf erop dat als het zo door gaat Hudson's Bay Nederland tot 2028 een miljard euro verlies gaat maken