Bedrijven

Kamer eist dat Shell naar hoorzitting komt over belastingontwijking

10 april 2019 16:52 Aangepast: 10 april 2019 17:13
Marjan van Loon, directeur van Shell in Nederland bij een eerdere hoorzitting in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Shell moet naar de hoorzitting in de Tweede Kamer komen over belastingontwijking. De commissie Financiën legt zich niet neer bij de weigering om te komen. Desnoods moet Kamervoorzitter Arib maar een telefoontje plegen om Shell over te halen om toch te komen.

Kamerleden vinden het ongekend en onbehoorlijk dat Shell de uitnodiging van de Kamer heeft afgeslagen. Kamerleden willen Shell aan de tand voelen over de vraag of het bedrijf wel winstbelasting betaalt in Nederland. 

"Er moet een dringend beroep worden gedaan op Shell om toch te komen", zegt PvdA-kamerlid Henk Nijboer, die gisteren al fel uithaalde naar de multinational. "Als je niks te verbergen hebt kun je gewoon verschijnen", voegt D66-kamerlid Steven van Weyenberg daar aan toe.

Geen begrip

Geen enkele partij kan begrip opbrengen voor de weigering van Shell. "Ik vind dat ze gewoon moeten komen", zegt CDA'er Pieter Omtzigt. Als Shell blijft volharden in de weigering om te komen wil de SP hen dwingen via het zwaardere middel van de parlementaire ondervraging. Weigeren kan dan niet.

Andere partijen willen dat Kamervoorzitter Arib in de telefoon klimt als Shell nee blijft zeggen. 

Shell laat weten dat het zelf nog niks van de Kamer heeft gehoord en vindt het daarom nog te vroeg om te bepalen of het bedrijf nu wel of niet komt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell duikt voor hoorzitting over belastingontwijking: 'Ongekend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van