Bedrijven

Hema lijdt recordverlies, wil bakkerijen verkopen

10 april 2019 13:11 Aangepast: 05 november 2019 14:12
Archieffoto. Beeld © ANP

Hema leed in het vierde kwartaal een recordverlies van 233 miljoen euro. Dat komt vooral door een forse afboeking. Maar ook zonder die post daalde het resultaat. In een poging om het tij te keren zet het bedrijf de bakkerijen te koop.

Hema meldt dat het de strategische opties voor de bakkerijen onderzoekt, wat betekent dat zo officieel in de etalage staan. In de bakkerijen worden taarten, snacks en andere bakkerijproducten voor Hema gemaakt. Met de opbrengst van de verkoop wil Hema de schuld verlagen.

Resultaten

De resultaten van Hema zijn nog niet om over naar huis te schrijven. De omzet steeg in de laatste drie maanden van vorig jaar wel, met 8,5 procent tot 387 miljoen euro, maar desondanks daalde de ebitda-winst (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) van 46,9 miljoen euro tot 38,5 miljoen euro.

Hema draait al jaren moeizaam. Onder investeerder Lion Capital werd er jarenlang verlies gedraaid. Inmiddels is de keten in handen van investeerder Marcel Boekhoorn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Hema en Albert Heijn openen samen pilotwinkels: 'Goede zet'

Omzetdaling in bestaande winkels

Dat de omzet in het vierde kwartaal steeg kwam doordat er meer winkels werden geopend. De omzet van bestaande winkels daalde met 1,7 procent. Hema opende afgelopen jaar 21 winkels buiten de Benelux.

Hema wilde in 2018 eigenlijk 30 tot 35 winkels buiten de Benelux openen, maar dat is dus niet gelukt.

Opvallend is dat Hema in het vierde kwartaal maar liefst 226,3 miljoen euro afschreef op goodwill, de waarde voor onder andere de naam en klanten van Hema. Die post dateert van 2007, toen Hema werd gekocht door Lion Capital.

Die financierde die overname grotendeels met schuld en deze kwam in feite op de balans van Hema te staan. Nu heeft Hema blijkbaar besloten dat die goodwill niet meer terugverdiend kan worden.

Warme zomer en gele hesjes

Over heel 2018 nam de omzet van Hema toe met 2,8 procent, maar de omzet van bestaande winkels daalde juist met 2,8 procent. Dat komt volgens Hema door de warme zomer en het protest van gele hesjes in Frankrijk.

In de zo belangrijke Nederlandse markt, die goed is voor bijna driekwart van de totale omzet, daalde de omzet fractioneel.

Het nettoverlies kwam uit in heel 2018 uit op maar liefst 232,9 miljoen euro, door de afschrijving op goodwill. Zonder die afschrijving op goodwill liep het verlies terug van 30,9 miljoen euro tot 6,6 miljoen euro. Een goed beeld van de onderliggende ontwikkeling geeft het gecorrigeerde ebitdaresultaat, dat was wel positief, maar daalde niettemin van 123,7 miljoen euro tot 111,7 miljoen euro.

Heb je tips over Hema? Mail naar paul.le.clercq@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van