Bedrijven

Analisten: betaallicentie Uber is gevaar voor Adyen

08 april 2019 12:22 Aangepast: 08 april 2019 12:22
Beeld © ANP

Uber, een grote klant van betalingsbedrijf Adyen, heeft een betaallicentie gekregen van De Nederlandsche Bank. Die licentie kan voor problemen zorgen voor Adyen, zeggen analisten.

Door de vergunning van DNB kan Uber betalingen zelf gaan verwerken. Die licentie geldt niet alleen in ons land, maar in heel Europa. Daardoor krijgt Adyen concurrentie van een van zijn klanten en dat is volgens de analisten een zorg. 

"Zoals eerder vermeld is de concurrentie voor Adyen niet alleen afkomstig van bestaande concurrenten en startende fintechbedrijven, maar ook van bigtechbedrijven die zich verticaal uitbreiden naar betalingen", schrijven de analisten in een rapport.

Grote namen

Adyen ging vorig jaar zomer naar de beurs. De koers is sindsdien enorm gestegen, de beursgang is een groot succes te noemen.

Ook qua klanten heeft het Nederlandse bedrijf niks te klagen. Het mag Nederlandse spelers als Bijenkorf en Coolblue tot zijn klantenkring rekenen, maar ook Amerikaanse giganten als Netflix en Facebook.

Een aantal van de klanten van Adyen Een aantal van de klanten van Adyen

Facebook kan volgen

Bij Facebook kan het volgende probleem ontstaan, zegt analist Jos Versteeg tegen RTL Z. Ook dat techbedrijf kan namelijk gaan werken aan een eigen betalingssysteem. Mocht dat er komen, dan kan de koers van Adyen daar last van krijgen.

"Als de Amerikaanse klanten voor zichzelf beginnen, dan heeft Adyen een probleem", stelt Versteeg. "Mij zou het niks verbazen als Facebook op termijn volgt. Nu lopen er over hun netwerk nog weinig betalingen, maar dat kan veranderen."

Versteeg wijst op de zeer hoge beurskoers van Adyen. "Als je dan een waardering hebt van meer dan 100 keer de winst, dan ben je priced for perfection. Op die glans komen dan toch wel wat vlekjes." 

Reactie Adyen

Een woordvoerder van Adyen zegt tegen RTL Z dat het rapport er op het eerste gezicht misschien wat ernstig uitziet, maar nuanceert het verhaal. Volgens het bedrijf is de licentie van Uber geen grote bedreiging.

"Het is enkel een licentie voor de uitbetalingen aan bijvoorbeeld de chauffeurs. Daar hebben ze een licentie voor gekregen. Maar de zogenaamde pay in, dus het feit dat je als klant Uber kan gebruiken, verandert niet. Er verandert dus helemaal niks aan de relatie tussen ons en Uber."

Volgens Adyen zijn er ook geen geluiden van klanten die helemaal voor zichzelf beginnen en dus een concurrent worden voor hun verdienmodel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van