Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Vanaf volgende week kun je CO2 compenseren aan de pomp

08 april 2019 11:04 Aangepast: 08 april 2019 11:44
Beeld © ANP

In het vliegtuig kan het al lang, maar vanaf volgende week kun je ook de CO2-uitstoot van je auto compenseren. Bij Shell kun je dan extra betalen om de schadelijke effecten van je uitstoot te verminderen.

Volgens Shell is het mogelijk om voor slechts 1 cent extra per liter CO2-neutraal te rijden. Die extra cent wordt een vrijwillige bijdrage. Op een tank van 50 liter kost dat je dus 50 cent.

Het geldt voor alle soorten brandstof. Alleen klanten die V-power tanken, de duurdere brandstof van het merk, hoeven niet extra te betalen voor de compensatie van hun uitstoot - daar wordt het al in de prijs inbegrepen.

Het geld dat Shell ophaalt met de compensatiebijdrage gaat naar twee projecten voor CO2-compensatie: een in Peru en een in Indonesië.

Is het genoeg?

De vraag is wel of de prijs van 1 cent per liter wel voldoende is om daadwerkelijk je uitstoot volledig te compenseren. Dat komt neer op ongeveer 4,20 euro per ton CO2. Ter illustratie: dat is wat je uitstoot als je ongeveer 418 liter benzine verbruikt.

Eerder al zei Marcel Spaans van de FairClimateFund tegen RTL Z dat de prijs voor de compensatie van een ton CO2 al snel tussen de 15 en 19 euro ligt. Maar volgens een woordvoerder van Shell is de rekensom gebaseerd op de huidige marktprijs voor CO2-credits en kan het wel voor deze prijs.

Bemande tankstations

Hoewel het dus al voor 1 cent per liter zou kunnen, wil Shell de kosten toch niet in de brandstofprijs verwerken zodat iedere liter benzine of diesel altijd gecompenseerd wordt. "We willen mensen de keuze geven", aldus de woordvoerder. "We moeten dit als samenleving doen", zegt hij over het verminderen van de CO2-uitstoot. Volgens het bedrijf pakt Shell zijn rol daarin.

Voorlopig kunnen automobilisten alleen nog bij bemande tankstations kiezen voor CO2-compensatie. Er wordt aan een technische oplossing gewerkt om ook bij onbemande pompen te kunnen kiezen voor compensatie, vertelt de woordvoerder, maar het is nog niet duidelijk wanneer die optie wordt uitgerold.

Investeren in bomen

Vandaag maakt Shell ook bekend dat het de komende jaren 300 miljoen dollar gaat investeren in groene projecten, wat moet bijdragen aan een terugdringing van de CO2-emissies van het bedrijf met 2 tot 3 procent in de komende drie jaar.

Zo gaat het bedrijf ook 17,4 miljoen euro investeren in een samenwerking met Staatsbosbeheer. Het doel is om met dat geld 5 miljoen bomen te planten in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van