Bedrijven

Follow This trekt klimaatresolutie in: 'We geven Shell een adempauze'

08 april 2019 08:50 Aangepast: 08 april 2019 09:18
Mark van Baal (voorman Follow This) en Ben van Beurden (ceo Shell)

Zes van de grootste Nederlandse beleggers geven Shell dit jaar de tijd om de klimaatdoelen van het oliebedrijf in lijn te brengen met het Klimaatakkoord. Actiegroep Follow This verwacht veel van Shell en trekt daarom zijn klimaatresolutie in.

"We geven Shell nu adempauze door onze resolutie in te trekken", verklaart oprichter Mark van Baal van Follow This in een persbericht. "Shell is nog niet van ons af. We willen dat Shell in lijn met Parijs investeert."

Follow This besloot de resolutie in te trekken na overleg met zes van de tien grootste Nederlandse beleggers die de klimaatresolutie afgelopen jaren steunden: Aegon, NN Investment Partners, MN, Van Lanschot Kempen, Actiam en Blue Sky Group.

'Minstens 65 procent minder uitstoot'

Zij eisen dat Shell zijn CO2-uitstoot flink vermindert. Het oliegigant belooft nu een emissiereductie van 30 procent in 2050, maar dat vindt Follow This te weinig. De actiegroep vindt dat energiebedrijven hun CO2-uitstoot met minstens 65 procent moeten verminderen.

Of beleggers ook zo'n grote uitstootvermindering eisen van Shell, is nog niet duidelijk. Zij maken binnenkort bekend wat zij precies van Shell verwachten om milieuvriendelijker te produceren. De doelen moeten in elk geval 'ambitieuzer' zijn dan de 30 procent vermindering waar Shell nu op mikt.

Moeilijke beslissing

Van Baal noemt het intrekken van de resolutie 'de moeilijkste beslissing uit de geschiedenis van Follow This'. "Maar deze samenwerking met investeerders is de beste stap richting onze missie", zegt Van Baal. Follow This wil dat de hele olie- en gasindustrie investeert in duurzame energievoorzieningen, zodat de branche voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs.

Terwijl de klimaatresolutie voor Shell is ingetrokken, staat hij in mei bij andere aandeelhoudersvergaderingen juist op de agenda. Zo wordt erover gestemd bij het oliebedrijven Equinor (15 mei), BP (21 mei) en Chevron (29 mei). Van Baal hoopt dat ook beleggers bij deze bedrijven de resolutie steunen.

Gedagvaard

Van Baal benadrukt dat Shell echt in actie moet komen. Als het oliebedrijf niet genoeg doet om CO2-uitstoot te verminderen, dient Follow This in 2020 een nieuwe klimaatresolutie in.

Ondertussen heeft advocaat Roger Cox van Milieudefensie Shell vrijdag gedagvaard. Milieudefensie wil dat de rechter het oliebedrijf een gebod oplegt: het moet in 2030 op 45 procent emissiereductie zitten en in 2050 zelfs helemaal geen CO2 meer uitstoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Druk op Shell neemt toe: 'Ze verschuiven probleem naar kleinkinderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van