Bedrijven

'Shell investeert 15 miljard dollar in projecten Nigeria'

06 april 2019 11:33 Aangepast: 06 april 2019 14:18
Een werknemer van Shell in de Nigeriaanse stad Port Harcourt. Beeld © Getty

Shell investeert de komende vijf jaar circa 15 miljard dollar, omgerekend ruim 13,3 miljard euro, in olie- en gasprojecten in Nigeria.

Dat meldt Bloomberg op basis van berichtgeving van de Nigeriaanse krant ThisDay. Het zou gaan om 24 projecten van de Brits-Nederlandse olie- en gasgigant die duizenden nieuwe banen opleveren, aldus de lokale Shell-manager Nosa Okunbor.

Shell opereert in Nigeria onder de joint-venture Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), die deels in handen is van de Nigeriaanse overheid. Shell bezit 30 procent van de aandelen van NNPC.

Volgens ThisDay investeert Shell in een breed scala aan olie- en gasprojecten in zowel de offshore, ondiep water, moeras, als op land. Wat betreft de investering in het gasveld Assa North Ohaji, dat naar verwachting 1200 megawatt kan opleveren voor de energievoorziening van zo'n 1,2 miljoen Nigeriaanse huishoudens, zou Shell inmiddels formeel akkoord zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na de staat ook Shell voor de rechter vanwege klimaat

Onderzoek naar corruptie

Ondertussen werkt het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) aan een strafrechtelijke zaak tegen Shell rond de vermeende omkoping bij de exploitatierechten van een van de olievelden voor de kust van Nigeria. Het gaat om de aanschaf van exploitatierechten voor het olieveld OPL-245.

Rond die transactie hangt een zweem van corruptie. De Nigeriaanse regering zou de opbrengst hebben doorgesluisd naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister. Ook in Italië is een strafzaak gestart over de kwestie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van