Ga naar de inhoud
Bedrijven

'BMW zet 1 miljard euro opzij voor mogelijke boete om kartelafspraken'

Eurocommissaris Vestager van Mededinging. Beeld © Getty Images

BMW houdt er rekening mee dat er een hele forse boete komt vanuit de Europese Commissie wegens samenzwering rond uitstoottechnologie. De Duitse automaker treft een voorziening van waarschijnlijk meer dan 1 miljard euro.

Dat melden persbureaus Bloomberg en ANP vrijdagavond. Eerder vandaag werd al bekend dat de Europese Mededingingsautoriteit BMW, Daimler en Volkswagen beschuldigt van een samenzwering. De drie merken zouden afspraken hebben gemaakt om duurzame, uitstootbeperkende technologie tegen te houden.

Kartelafspraken over concurrentie

Dat de Europese Commissie hier onderzoek naar ging doen werd in september 2018 aangekondigd, toen er een formeel kartelonderzoek werd gestart. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager kregen consumenten niet de mogelijkheid om minder vervuilende auto’s te kopen, terwijl de bedrijven wel de technologie hadden om dat mogelijk te maken.

De Europese Commissie denkt dat BMW, Daimler en Volkswagen tussen 2006 en 2014 hebben afgesproken elkaar niet te beconcurreren. Voor dergelijke praktijken kunnen zeer forse boetes worden opgelegd, die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf.

Europese
Lees ook:
Europese Commissie start diepgaand onderzoek naar sjoemeldiesels

Boetehoogte onbekend

Het is nog onbekend hoe hoog de eventuele boete zou kunnen uitvallen voor BMW. Het bedrijf is van plan de aanklacht aan te vechten, maar houdt er rekening mee dat de boete wel eens fors kan zijn en een grote impact kan hebben op de financiële resultaten.

Dit onderzoek naar de automakers staat los van andere onderzoeken door autoriteiten, onder meer naar het gebruik van sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren.

Dit is een artikel van