Bedrijven

Aegon verhoogt salaris topman Wynaendts opnieuw

05 april 2019 19:35 Aangepast: 05 april 2019 22:47
Topman Wynaendts in 2011 tijdens het verhoor van de Parlementaire enquetecommissie Financieel Stelsel. Beeld © ANP

Verzekeraar Aegon is zo tevreden over topman Alex Wynaendts dat zijn beloning opnieuw verhoogd wordt. Behalve een loonsverhoging van 2,5 procent wordt de manier waarop zijn pensioen tot hem komt aangepast.

Wynaendts wordt herbenoemd tot 2023 en krijgt daarom een nieuw contract, blijkt uit de agenda voor de aandeelhoudersvergadering. Die wordt op 17 mei gehouden, de aandeelhouders mogen onder meer stemmen over de herbenoeming van Wynaendts.

Als zij die goedkeuren, krijgt de topman per 1 juni dit jaar een loonsverhoging van 2,5 procent. Het vaste salaris gaat hierdoor van ruwweg 1,29 miljoen euro naar 1,32 miljoen. 

Nieuwe pensioenregeling

Wynaendts pensioenregeling krijgt verder een andere constructie. Tot mei dit jaar heeft hij er een bij zijn werkgever, maar die wordt dan beëindigd.

Aegon blijft wel een forse steen aan zijn oudedagsvoorziening bijdragen: hij krijgt 40 procent van het vaste salaris, omgerekend 530.895 euro, overgemaakt. 

Oude afspraak

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat Aegon vorig jaar nog een bedrag van ruim 1,6 miljoen euro aan pensioenbijdrage overmaakte naar de topman. Dat was vanwege eerder gemaakte afspraken over zijn pensioen, die in mei eindigen, mailt de woordvoerder.

Die oude afspraken worden overigens ook in het nieuwe contract royaal geëerbiedigd door het bedrijf. Wynaedts houdt recht op een 'old-age arrangement', die inhoudt dat hij nog eens 28 procent van het vaste salaris, oftewel 371.626 euro, ontvangt.

Wynaedts krijgt bovendien nog eens 2 procent van het vaste salaris, omgerekend 26.544 euro. Dat is een toelage voor inflatie, mailt de woordvoerder. Voor de duidelijkheid: deze bedragen komen bovenop het vaste salaris.

Daarnaast heeft de topman recht op een auto van de zaak, 'indien nodig' met chauffeur. 

Bonus van 100 procent

Wynaendts kan verder nog een flinke bonus verdienen. Zijn variabele beloning kan, afhankelijk van hoe Aegon presteert, oplopen tot 100 procent van zijn vaste salaris, nog eens 1.327.239 euro dus. 

Aegon hoeft zich namelijk niet te houden aan het bonusplafond voor Nederlandse financiële instellingen. Daarin is bepaald dat de variabele beloning voor Nederlandse werknemers niet meer mag zijn dan 20 procent van het vaste salaris.

Die regel geldt alleen niet voor Aegon, omdat meer dan driekwart van het personeel buiten Nederland werkt. En dan mag de bonus 100 procent van het vaste salaris zijn.

Wynaendts krijgt de bonus overigens niet in één keer: 40 procent ervan wordt meteen uitgekeerd, de overige 60 procent wordt uitgesmeerd over een periode van drie jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loonsverhoging van 10 procent voor Philips-topman Van Houten

Personeel: 2,5 procent

Vorig jaar ontving Wynaendts een beloning van in totaal ruim 5 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag van de verzekeraar. Financieel bestuurder Matt Rider kwam er in vergelijking met hem met 2 miljoen bekaaid vanaf.

Het personeel van Aegon in Nederland krijgt er de komende jaren 2,5 procent bij, hun verhoging gaat alleen een maand later in dan die van de topman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dikke bonussen in de financiële sector? Vooral verzekeraars cashen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van