Bedrijven

Nederlands bedrijf verdacht van witwassen 1,2 miljard dollar

05 april 2019 11:04 Aangepast: 05 april 2019 11:19
Opdrachtgever was een Indiaas bedrijf, dat werkte aan een gaspijpleiding in India. Beeld © Archiefbeeld Getty Images

Een Nederlands bedrijf is mogelijk betrokken bij een internationale witwasconstructie van 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro). Het Openbaar Ministerie heeft deze week drie voormalige medewerkers van een bedrijf uit de gemeente West-Betuwe aangehouden. Die zouden het geld hebben witgewassen voor een opdrachtgever in India.

De drie worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, meldt het OM in een persbericht. De voormalig medewerkers van het bedrijf uit West-Betuwe wordt valsheid in geschrifte verweten en witwassen in georganiseerd verband.

De Indiase opdrachtgever is met een bedrijf actief in de energie- en petrochemische sector en was sinds 2006 betrokken bij het aanleggen van een gaspijpleiding in India. Het Nederlandse bedrijf fungeerde als inkoopkantoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fiod wil dat banken meer doen tegen witwassen'

Indiase consument gedupeerd

Via dit Nederlandse bedrijf zijn over heel de wereld materialen en diensten ingekocht voor het gaspijpleidingproject. De kosten van de geleverde materialen en diensten zijn door het Indiase bedrijf doorberekend aan de gasafnemers en consumenten in India, die de dupe hiervan zijn.

Want in India, zo stelt het OM, worden kosten voor de productie van gas doorgerekend aan consumenten. Indien de kosten voor de aanleg van de infrastructuur hoger zijn, moet er meer betaald worden voor het geleverde gas.

Factuurtje hier, factuurtje daar

Het OM vermoedt nu dat het Nederlandse bedrijf is gebruikt om de facturen van de geleverde materialen en diensten door bedrijven op te hogen. Het bedrijf fungeerde als zogenaamde 'factuurverdubbelaar'.

Hierdoor kon het bedrijf in India twee maal de kosten van de materialen en diensten declareren bij de gasafnemers. De 'winst' die hiermee verdiend werd, werd via het Nederlandse bedrijf vervolgens afgeroomd via valse verzekeringscontracten.

Die afgeroomde winst is vervolgens via een woud aan structuren en bedrijven in onder meer Dubai, Zwitserland en de Caraïben terechtgekomen bij een onderneming van de Indiase opdrachtgever in Singapore.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van