Bedrijven

Brussel vindt verbod op 'communistische' Heinekenster geen probleem

19 juni 2017 18:06 Aangepast: 19 juni 2017 18:06
Beeld © AFP

De Europese Commissie vindt het geen probleem als Hongarije de rode Heinekenster verbiedt. Volgens de Hongaren lijkt de ster teveel op de rode die symbool stond voor het communisme.

Het verbod op het etiket van Heineken komt voort uit een Hongaars wetsvoorstel. Hongarije wil het land zuiveren van symbolen die historisch controversieel kunnen zijn. Daaronder valt niet alleen de rode ster, maar ook het hakenkruis en de hamer en sikkel. Ook het commerciële gebruik van die symbolen moet stoppen, vindt premier Viktor Orban.

Begrip voor de Hongaren

EU-commissaris Elzbieta Bienkowska laat weten dat ze begrip heeft voor het Hongaarse wetsvoorstel. Ze noemt Heineken niet letterlijk, maar begrijpt 'de Hongaarse historische context' die samenhangt met de symbolen. "De commissie is zich bewust van het lijden van de Hongaarse bevolking", zo zegt een woordvoerder van Bienkowska.

Als het wetsvoorstel daadwerkelijk wordt ingevoerd, kan het gebruik van een verboden symbool oplopen tot omgerekend 6,5 miljoen euro en een gevangenisstraf. Zo ver is het echter nog niet. Nederland heeft in Brussel een zogenoemde uitvoerig gemotiveerde mening ingediend, zodat Hongarije meer tekst en uitleg moet geven.

Geen politiek symbool

Heineken zelf blijft bij het standpunt dat het zich van geen kwaad bewust is. "De ster is een eeuwenoud brouwerssymbool waarbij de vijf punten staan voor de vier ingrediënten van bier en de de magie van het brouwen."

Door een eerdere onenigheid met een Roemeense brouwerij, kwam de rode ster van Heineken in Hongarije ter discussie te staan. Volgens Orban is Heineken zelfs 'anti-Hongarije'. Zodoende lijkt het wetsvoorstel een wraakactie tegen Heineken. Terwijl de bierbrouwer eerder nog probeerde de zaak met een sisser af te laten lopen.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van