Ga naar de inhoud
Bedrijven

Zorgen over overname Sandd door PostNL: nog geen toestemming

PostNL-ceo Herna Verhagen en Sandd-directeur Ronald van de Laar. Beeld © ANP

Toezichthouder ACM vindt dat er meer onderzoek nodig is naar de plannen van PostNL om concurrent Sandd over te nemen. De ACM vreest dat de twee partijen samen een monopoliepositie krijgen die slecht is voor consumenten en bedrijven.

En dus geeft de toezichthouder nog geen toestemming voor het samengaan. PostNL en Sandd kondigden in februari aan samen verder te willen, omdat ze dan kosten kunnen besparen. Dat is hard nodig, vinden de bedrijven, omdat de postmarkt hard krimpt en het dus moeilijk is om er nog geld mee te verdienen.

Bijna altijd slecht

"Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven. De ACM kijkt dan ook kritisch naar de plannen van PostNL om Sandd over te nemen", aldus ACM-voorzitter Martijn Snoep. Wel zegt hij er bij dat er ook wordt gekeken naar de voordelen van de overname. 

PostNL heeft namelijk een wettelijke taak om vijf dagen per week gewone briefpost te bezorgen en heeft daar al een monopolie op. Als de samengang met Sandd noodzakelijk zou zijn om die taak te kunnen blijven uitvoeren, kan dat voor de ACM zwaarder wegen dan de bezwaren.

Zorgen over zakelijke markt

De zorgen van de ACM zitten bij de zakelijke postmarkt, waar nu nog wel concurrentie bestaat. Sandd is na PostNL namelijk de grootste speler in het bezorgen van zakelijke post van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen, bedrijven en de overheid.

Als PostNL de enige speler wordt op die markt, kan dat als gevolg hebben dat het bedrijf de kosten verhoogt voor klanten of de dienstverlening uitkleedt om kosten te besparen.

Vergunning

Het is nu aan PostNL om alsnog een vergunning aan te vragen voor de overname. Dan gaat de ACM verder onderzoek doen. Overigens kan de fusie ook  doorgaan als de ACM geen toestemming verleent: het Ministerie van Economische Zaken kan de ACM overrulen als dat in het algemeen belang is.

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) is een groot voorstander van de fusie.