Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Easyjet voorspelt lagere omzet, geeft schuld aan brexit-besluiteloosheid

01 april 2019 11:38 Aangepast: 01 april 2019 11:54
Beeld © ANP

Budgetmaatschappij Easyjet heeft last van alle onduidelijkheid rondom brexit. Vaagheden over hoe die brexit nou echt uitpakt en andere economische onzekerheden zorgen voor een dalende vraag naar vliegtickets en dus minder omzet.

Die waarschuwing geeft Easyjet vandaag af. Vooral het komende half jaar, van april tot oktober, verwacht het bedrijf last van brexit te hebben.

Easyjet rekent op minder vraag naar tickets door macro-economische ontwikkelingen en alle onduidelijkheid over hoe de brexit eruit komt te zien. Die daling verwacht het bedrijf zowel binnen de EU als in Groot-Brittannië.

Bij de kwartaalcijfers in januari stelde het bedrijf ook al last te krijgen van het effect op ticketprijzen door overcapaciteit in de sector. Het aandeel Easyjet daalde na de omzetwaarschuwing met 7,5 procent.

Minder omzet per stoel

Voor de eerste helft van het gebroken boekjaar, dat net is afgelopen, rekent Easyjet op een negatief bedrijfsresultaat van zo'n 275 miljoen pond (320 miljoen euro).

De omzet per stoel is naar verwachting gedaald, met 7,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dat is zonder het eventuele effect van wisselkoersen. Dat is in lijn met de verwachtingen die het bedrijf in januari naar buiten bracht. 

De totale omzet is wel gestegen, met zo'n 7,4 procent, tot 2,34 miljard pond, verwacht het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
To fly or not to fly

Noodplan in de maak voor Britse vluchten boven EU na harde brexit

Brexit

Het bedrijf heeft zich goed voorbereid op de brexit, stelt ceo Johan Lundgren in de vooruitblik naar het komende half jaar.

Om bij een harde brexit binnen Europa te blijven vliegen, moeten luchtvaartmaatschappijen hun bedrijfsstructuur aanpassen. De hoofdzetel van de maatschappijen moet dan in een EU-lidstaat staan en de meerderheid van de aandelen moet in Europese handen zijn. 

Easyjet is goed op weg, want het bedrijf richtte een dochterbedrijf op in Oostenrijk. En 49,92 procent van de aandelen is in handen van Europese aandeelhouders. De 50 procent plus één aandeel is dus dichtbij.

Ryanair

Easyjet is niet de enige budgetvlieger die zich zorgen maakt over brexit. Ryanair noemde het gevaar van een no deal-brexit al zorgwekkend hoog.

Dat bedrijf gaf aandeelhouders buiten de EU ook al minder stemrecht om de landingsrechten te waarborgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van