Ga naar de inhoud
Bedrijven

Weerstand tegen megafusie Deutsche Bank en Commerzbank groeit

Topman Christian Sewing van Deutsche Bank bij de presentatie van de jaarcijfers begin februari. Beeld © AFP

De kans op een fusie tussen de Duitse grootbanken Deutsche Bank en Commerzbank is aanzienlijk geslonken. Er heerst volgens insiders veel weerstand tegen het plan.

Dat meldt Bloomberg op basis van betrokkenen bij de onderhandelingen. Toch is de fusie nog niet volledig van de baan: achter de schermen wordt doorgepraat.

Eerder deze maand bevestigde Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, met Commerzbank in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. Beide banken leden de laatste jaren grote verliezen en willen door een samenvoeging internationaal een grotere rol gaan spelen.

Ook zou de dalende beurskoersen reden zijn voor het plan: Deutsche Bank en Commerzbank lopen de laatste jaren op de beurs flink achter bij andere Europese banken, waaronder ING.

Veel weerstand

Zowel intern als extern is er echter veel weerstand tegen de megafusie. Werknemers van Commerzbank hekelen het plan, vakbonden dreigen met het blokkeren ervan vanwege het dreigende banenverlies en ook enkele grote aandeelhouders van Deutsche Bank, onder wie de overheid van Qatar, zijn skeptisch.  Dat heeft volgens Bloomberg deels te maken met de kredietportefeuille van Commerzbank.

Ook zou er een te groot cultuurverschil bestaan tussen de twee grootbanken. Commerzbank is een retailbank die zich tevens richt op het mkb en Deutsche Bank is nog altijd een van Europa's grootste investeringsbanken. Ter vergelijking: een gemiddelde bonus bij Commerzbank is 3.200 euro, zeven keer minder dan een gemiddelde bonus bij Deutsche Bank (21.200 euro).

Laatstgenoemde wordt daarnaast verdacht van witwaspraktijken. In november vielen de Duitse politie en justitie binnen bij de bank en werden de kantoren van alle acht leden van de Raad van Bestuur doorzocht.

Weer
Lees ook:
Weer inval bij Deutsche Bank om witwaszaak, nu bij topmanagement
Dit is een artikel van