Bedrijven

'Airbus betaalde jarenlang smeergeld bij verkoop aan EgyptAir'

30 maart 2019 08:43 Aangepast: 30 maart 2019 10:37
Een Airbus A330 van EgyptAir. Beeld © Getty

Bij de verkoop van vliegtuigen aan EgyptAir zijn jarenlang steekpenningen betaald door medewerkers van de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Dat onthult het Duitse blad Der Spiegel op basis van gelekte interne documenten van Airbus. Daaruit zou blijken dat zeker zes dubieuze betalingen zijn gedaan waarbij miljoenenbedragen werden overgemaakt via het Libanese bedrijf Samit.

De steekpenningen werden tussen juli 2003 en 2008 betaald, een periode waarin Airbus meerdere vliegtuigen aan de Egyptische maatschappij heeft verkocht. De betalingen aan 'consultants' werden enkele maanden na de aanschaf gedaan, blijkt uit een reconstructie.

Onderzoek Justitie

In Frankrijk loopt een justitieel onderzoek naar de zaak. Daarbij zouden al meerdere mensen verhoord zijn. De Franse aanklagers hebben nog niet gereageerd op de onthulling. Ook Airbus weigert commentaar.

De onthulling komt vlak voor het aangekondige aftreden van ceo Tom Enders. De 60-jarige Duitse topman stapt op 10 april aanstaande op en maakt dan plaats voor zijn opvolger, de Fransman Guillaume Faury (51).

Miljardendeal

Airbus sloot begin deze week een lucratieve overeenkomst met China. Het land koopt 300 vliegtuigen met een geschatte waarde van 16 miljard euro.

In februari was er minder goed nieuws: toen werd duidelijk dat de productie van de Nederlands getinte superjumbo A380 definitief stopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van