Bedrijven

Tui hard geraakt door problemen Boeing: 200 miljoen schade

29 maart 2019 11:39 Aangepast: 29 maart 2019 12:40
Een Boeing 737 Max van Tui op het vliegveld van Alicante. Beeld © EPA

Vliegmaatschappij Tui wordt hard geraakt door de problemen met de Boeing 737 Max 8. Het bedrijf verwacht dat het zo'n 200 miljoen euro kwijt is aan extra kosten omdat hun vloot Boeings aan de grond gehouden wordt.

Het bedrijf rekende voor dit jaar op een onderliggende winst van bijna 1,2 miljard euro, ongeveer net zoveel als vorig jaar. Vanwege de problemen met de Boeings komt het bedrijf met een winstwaarschuwing.

Het rekent op een kostenpost van 200 miljoen euro, een daling van 17 procent ten opzichte van de onderliggende winst vorig jaar.

Extra kosten

De schade zit onder meer in kosten om vervangende toestellen te regelen, hogere brandstofkosten en andere kosten. Dat zijn bijvoorbeeld claims van passagiers waarvan de vlucht niet doorging of de kosten die Tui maakte om de Boeings terug te halen. 

Ook houdt het bedrijf er rekening mee dat mensen voor andere maatschappijen zullen kiezen omdat ze bang zijn om met Boeings te vliegen.

Order gaat door

Het is niet duidelijk of Tui de extra kosten gaat claimen bij Boeing. "Daar gaan we niets over zeggen", aldus een woordvoerder.

Tui heeft in totaal vijftien van de bewuste toestellen en zou er in mei nog eens acht krijgen. Dat gaat gewoon door, verzekert de woordvoerder. "We hebben alleen maar Boeing en een orderboek van 72 toestellen de komende jaren. We hebben een lange relatie met Boeing, zo'n long term strategy vervang je niet zomaar."

Nog eens 100 miljoen extra

Het bedrijf verwacht dat het uiterlijk halverwege juli weer met de omstreden Boeings kan vliegen. Maar het houdt er ook rekening mee dat het mogelijk langer duurt en dan zal het tot het einde van het zomerseizoen nog meer kosten maken. Dat betekent een extra schadepost die kan oplopen tot 100 miljoen.

Twee ongelukken

Sinds het neerstorten van een 737 Max 8 van Ethiopian Airlines ruim twee weken geleden staan alle ruim 300 toestellen van dit type Boeing bij luchtvaartmaatschappijen wereldwijd aan de grond. Bij het ongeluk kwamen 156 mensen om.

In oktober vorig jaar voltrok zich in Indonesië een ramp met een zelfde type vliegtuig van Lion Air, daarbij kwamen alle 189 inzittenden om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alarmsystemen wegens extra kosten niet ingebouwd in gecrashte Boeings

Software-update

Uit de eerste voorlopige conclusies van het onderzoek naar de ramp in Ethiopië blijkt dat hetzelfde systeem dat faalde bij de crash in Indonesië ook nu geactiveerd was, schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen

Boeing is bezig met een software-update voor de 737 Max, die de veiligheid zou moeten garanderen.

De crash kost Boeing miljarden dollars. Sinds de crash begin maart daalde de beurskoers met ruim twaalf procent en verdampte ruim 28 miljard dollar aan beurswaarde.

In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA, meldt The New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing zegt sorry voor 'het ongemak' in paginagrote advertentie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van