Ga naar de inhoud
Bedrijven

WOW Air staakt direct alle vluchten: reizigers moeten alternatief zoeken

Beeld © AFP

De noodlijdende IJslandse budgetvliegmaatschappij WOW Air heeft per direct zijn activiteiten gestaakt. Passagiers die al geboekt hebben zitten waarschijnlijk met de gebakken peren.

WOW Air schrijft in een korte verklaring op de website dat er geen vluchten meer worden uitgevoerd. De maatschappij voert gemiddeld een vlucht per dag uit vanaf Amsterdam richting Reykjavik. Vanuit daar kunnen klanten vaak goedkoop doorvliegen naar bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika.

Financiële problemen

WOW Air verkeerde al enige tijd in de financiële problemen. Eerder deze week liet het nog weten dat het een akkoord had bereikt met schuldeisers, die bereid waren gevonden om de schulden van WOW Air om te zetten in aandelen. Maar blijkbaar was het niet genoeg om het bedrijf te kunnen redden.

Een week geleden liepen de onderhandeling voor een kapitaalinjectie van investeringsfonds Indigo Partners al op niets uit. Daarop besloot WOW Air om gesprekken met concurrent Icelandair te gaan voeren over een overname of investering, maar ook dat ging dus niet door.

Passagiers die al hadden geboekt zitten in ieder geval in de problemen. Het bedrijf raadt aan om maar bij een andere maatschappij een nieuwe reis te boeken.

Geld terug?

Ook lijkt het er niet op dat passagiers hun geld terug gaan krijgen van de maatschappij. WOW Air raadt klanten die hun ticket hebben betaald met een creditcard aan om bij de creditcardmaatschappij hun geld terug te vragen.

Mensen die een pakketreis hebben geboekt kunnen het beste aankloppen bij hun touroperator, zegt het IJslandse bedrijf. En ja: mogelijk heb je recht op compensatie van WOW Air zelf, maar in het geval van een faillissement moet je dan een claim indienen bij de curator. De kans dat je dan iets terugkrijgt is maar klein, want eerst zullen de andere schuldeisers aan de beurt zijn.

Advies
Meer van RTL Z
Advies Rekenkamer EU: automatisch geld terug bij vertraging