Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Renault wil fuseren met Nissan en daarna Fiat Chrysler inlijven'

27 maart 2019 11:10 Aangepast: 27 maart 2019 11:26
Renaults in een fabriek. Beeld © iStock

Renault is druk bezig met een plan om de grootste autobouwer ter wereld te worden. Eerst wil het fuseren met Nissan, om daarna Fiat Chrysler over te nemen.

Dat schrijft de Financial Times op basis van meerdere bronnen met kennis van de strategie van het bedrijf.

Op dit moment zit het Franse Renault in een alliantie met de Japanse merken Nissan en Mitsubishi. De drie bedrijven werken nauw samen en hebben over en weer aandelenpakketten.

Binnen een jaar werken aan fusie

Volgens de krant wil Renault binnen een jaar weer met Nissan gaan onderhandelen over een echte fusie. De afgelopen jaren was daar ook al sprake van. Vooral de gevallen topman Carlos Ghosn was daar een voorvechter van, maar Nissan had daar naar verluidt geen oren naar.

Eerder deze maand maakten Renault, Nissan en Mitsubishi al bekend dat ze een nieuw bestuursorgaan voor de alliantie gaan optuigen. Maar over een fusie werd toen nog niet gesproken. Toch komt die hiermee weer dichterbij, zeggen de ingewijden.

Daarna: Fiat Chrysler

In ieder geval de Fransen zouden daar nu dus toch weer op aan willen sturen. De volgende stap is dan een overname van een kleinere automaker. De voorkeur gaat uit naar Fiat Chrysler. Dat is niet verwonderlijk, want dat bedrijf is zelf op zoek naar een strategische partner.

Daarvoor zou de alliantie wel diep in de buidel moeten tasten trouwens. Fiat Chrysler, dat ook merken in stal heeft als Lancia, Alfa Romeo en Jeep, heeft een beurswaarde van ruim 20 miljard euro.

Als de bedrijven fuseren en een autobouwer als Fiat Chrysler overnemen worden ze het grootste autobedrijf ter wereld als we kijken naar de verkoop. Op dit moment verkoopt de alliantie al ongeveer evenveel auto’s als het Volkswagenconcern, bijna 11 miljoen per jaar. Met Fiat Chrysler erbij zou dan totaal rond de 15 miljoen uitkomen.

Schaalvoordelen noodzakelijk

Beurscommentator Durk Veenstra begrijpt de ambitie van Renault wel. "We weten dat de auto-industrie wat zal moeten gaan doen om het hoofd boven water te houden", zegt Veenstra. De sector staat namelijk voor een grote en zeer kostbare verandering naar elektrische voertuigen.

ING-analist Bob Homan beaamt dat. "Schaalvoordelen zijn heel belangrijk." Ook hij wijst erop dat de slag naar elektrisch rijden makkelijker is om samen te maken dan alleen.

Beleggers enthousiast

Beleggers zijn in ieder geval enthousiast over de vooruitzichten. Het aandeel Renault zit vanochtend flink in de lift en stond rond 11.00 uur ruim 3 procent hoger. Ook aandeelhouders van Fiat Chrysler lijken vooral voordelen te zien. Het aandeel staat in de voorbeurshandel op Wall Street bijna 3,5 procent hoger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore