Ga naar de inhoud
Bedrijven

Griep en psychische klachten zorgen voor forse stijging ziekteverzuim

Archieffoto Beeld © iStock

Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland blijft stijgen. In 2018 was het gemiddelde verzuim 4,2 procent van de gewerkte uren. Dat meldt ArboNed op basis van gegevens van afgelopen jaar.

In 2017 was het ziekteverzuim nog 3,8 procent, een jaar daarvoor 3,5 procent. Dat het percentage zo stijgt heeft vooral te maken met grote bedrijven. Die schoten afgelopen jaar door de grens van 5 procent. In 2017 was dat nog 4,3 procent, in 2016 3,9 procent.

Psychische klachten blijven zorgen voor een hoog aantal verzuimdagen. ArboNed ziet bijvoorbeeld dat bij het langdurend verzuim, verzuim dat langer dan zes weken duurt, psychische klachten ervoor zorgen dat een werknemer gemiddeld 225 dagen afwezig is.

'Keihard
Lees ook:
'Keihard tegen de muur gerend': ondernemers over hun burn-out

Griepgolf zorgt voor verhoogd verzuimd

Een van de redenen dat er zo'n hoge piek in ziekteverzuim te zien is, is de langdurige griepepidemie van begin 2018. Door de griepgolf, die van half december 2017 tot in april 2018 door Nederland ging, kwamen veel werknemers kuchend en niesend thuis te zitten.

Halverwege 2018 was daarom al duidelijk dat het verzuimcijfer in 2018 hoog zou komen te liggen. In het eerste kwartaal van 2018 kwam het ziekteverzuimpercentage uit op 4,9 procent, meldde het CBS. Dat betekent dat van elke duizend werkdagen er 49 zijn verzuimd wegens ziekte.

Psychische klachten en burn-outs

Ruim een derde van het verzuim langer dan zes weken heeft een psychische oorzaak. Een kwart daarvan komt binnen het mkb van stressgerelateerde klachten als spanning, overspanning en burn-out. Vorig jaar was dat 24 procent, het jaar daarvoor 22 procent. 

Begin dit jaar werd uit onderzoek van TNO ook duidelijk dat steeds meer werknemers burn-outklachten hebben. Er is volgens TNO een 'duidelijke toename' te zien van hoge taakeisen, zoals snel moeten werken of heel veel werk moeten doen, in vergelijking met tien jaar geleden. 

Hoe voorkom je een burn-out? Dat bespreken we in Kijker aan Z.

19:21

Hoe kleiner het bedrijf, hoe lager het verzuim

Binnen het mkb, waar ArboNed zich specifiek op richt, is het verzuim lager dan bij grote bedrijven. Het gaat om 3,8 procent, ten opzichte van 3,3 procent in 2016. ArboNed ziet duidelijk dat het verzuim stijgt naarmate er meer mensen in dienst zijn van een bedrijf.

Bij bedrijven met maximaal 10 medewerkers komt het verzuim bijvoorbeeld uit op 3,5 procent, bij maximaal 50 medewerkers naar 3,8 procent en bij mkb’ers die 51 tot 200 mensen in dienst hebben stijgt het naar 4,3 procent.

Geen
Lees ook:
Geen zin om te werken? 'Daar hoef je je echt niet voor te schamen'

Gevolgen uitval groter bij MKB

Dat er bij kleinere bedrijven minder wordt verzuimd is al langer bekend. “De betrokkenheid en loyaliteit is meestal groter in een klein bedrijf. Maar als iemand uitvalt, dan zijn de gevolgen voor een mkb’er veel groter dan voor een klein bedrijf”, stelt Truus van Amerongen van ArboNed.