Bedrijven

ING neemt twee jaar voor nieuw antiwitwasbeleid

25 maart 2019 16:30 Aangepast: 25 maart 2019 16:30
Beeld © ANP

Het duurt nog twee jaar voordat ING zijn nieuwe witwasbeleid invoert. Die tijd is afgestemd met De Nederlandsche Bank (DNB) en ING heeft die ruimte ook echt nodig om het een en ander goed op te zetten, stelt de bank.

Dat zei risicodirecteur Steven van Rijswijk tijdens de ING beleggersdag. 

Eind 2020 moeten alle verdachte dossiers zijn doorgespit en wijzigingen in de bedrijfsvoering zijn doorgevoerd. Vooral dat laatste kost veel tijd. De klantendossiers verwacht de bank eind dit jaar al op orde te hebben.

'Honderden miljoenen in nieuw beleid'

ING investeert honderden miljoenen euro's om het antiwitwasbeleid aan te pakken, aldus topman Ralph Hamers. Er moeten onder andere meer mensen worden aangenomen, bovenop de 2500 die al werken aan het antiwitwasbeleid. Ook gaat er geld naar 'nieuwe digitale instrumenten' waarmee de bank verdachte transacties sneller kan signaleren.

Daarnaast worden er twee comités opgericht die een coördinerende en controlerende rol gaan vervullen bij de dochterondernemingen van ING. De ene houdt overzicht van alle witwasactiviteiten, de andere op het aannemen van nieuwe klanten en uitsluiten van verdachte klanten.

Psychologen aangetrokken

Van Rijswijk erkent tijdens het evenement ook dat het menselijke aspect belangrijk is. Het bedrijf neemt dan ook psychologen in de arm die onderzoeken hoe risicovol gedrag ontstaat bij ING-medewerkers. "Je kunt het perfecte beleid hebben, maar als mensen het vervolgens niet toepassen, heb je er niks aan", stelde hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van