Bedrijven

Loonsverhoging van 10 procent voor Philips-topman Van Houten

25 maart 2019 11:01 Aangepast: 25 maart 2019 11:23
Philips-topman Frans van Houten en cfo Abhijit Bhattacharya. Beeld © ANP

Het gaat goed met Philips en dus schroeft het bedrijf de beloning voor twee topbestuurders flink op. Als het aan het bedrijf ligt, krijgt Frans van Houten een loonsverhoging van 10 procent; zijn financiële rechterhand krijgt er een krappe 9 procent bij.

Van Houtens basissalaris gaat daarmee van 1,2 naar ruim 1,3 miljoen euro. Het salaris van cfo Abhijit Bhattacharya gaat van 725.000 naar 785.000 euro. Aandeelhouders mogen 9 mei stemmen over het voorstel op de algemene aandeelhoudersvergadering van het bedrijf

Dat heeft niet alleen gevolgen voor wat de heren iedere maand aan salaris krijgen overgemaakt: ook hun bonussen gaan omhoog. Die zijn namelijk afhankelijk van het vaste salaris.

Hogere bonus

Als het bedrijf goed presteert en de topmannen de doelen halen, levert dat per jaar een bonus van maximaal 80 procent van het basissalaris op. Ook hun bonus in de vorm van aandelen gaat omhoog.

Het percentage blijft weliswaar gelijk (200 en 150 procent van het vaste salaris voor respectievelijk Van Houten en Bhattacharya), maar deze bonussen zijn ook zijn gekoppeld aan het vaste salaris. En dus stijgen ze mee, bevestigt een woordvoerder.

Dichter bij de markt

Het bedrijf verhoogt de salarissen vanwege de prestaties van het bedrijf onder leiding van de twee heren en om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Gemeten vanaf 2011 komt de salarisstijging voor Van Houten neer op 2,4 procent per jaar, schrijft het bedrijf in een verantwoording

Met de loonsverhogingen ligt het beloningenpakket van de twee dichterbij het niveau van de markt, schrijft het bedrijf in een toelichting. Ook is het bedoeld om Van Houten over te halen om een derde termijn als topman bij het bedrijf in te gaan.

Verschil met personeel groter

Bij het bepalen van het nieuwe salaris is ook rekening gehouden met de interne verhoudingen, meldt het bedrijf. Vorig jaar lag de zogeheten pay ratio op 63:1. Oftewel: het totale beloningspakket was 63 keer hoger dan het gemiddelde jaarsalaris.

Als het bedrijf net zo goed blijft draaien als vorig jaar, wordt het gat groter. Bij een gelijkblijvend beloningspakket voor werknemers als vorig jaar, komt de pay ratio uit op 68:1, blijkt uit een grove rekensom. 

'Niet dramatisch'

Het bedrijf bevestigt dat dit zal gebeuren. "Maar het zal niet dramatisch zijn", zegt de woordvoerder. De melding dat bij de loonsverhoging rekening is gehouden met het verschil tussen boardroom en werkvloer, moet vooral in dat licht worden gezien, legt hij uit.

Ter vergelijking: bij AEX-zwaargewichten Shell en Unilever ligt de verhouding tussen de beloning van de topmannen en de werkvloer met respectievelijk 143:1 en 283:1 een stuk verder uit elkaar. 

Aan de andere kant: de topman van een van Philips concurrenten, Siemens Healthineers, krijgt een stuk minder. Bernhard Montag's basissalaris is ruim 1 miljoen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van