Bedrijven

Importeur hamstert gigantische voorraad wc-papier voor no-deal brexit

21 maart 2019 16:43 Aangepast: 21 maart 2019 17:06
De Britten gebruiken toiletpapier niet alleen in de kleinste kamer van hun huis. Beeld © Getty Images

Regeren is vooruitzien. Dat geldt ook voor wie handelt in een van de meest basale, maar ook belangrijkste gebruiksvoorwerpen in het huishouden. En dus heeft een van de grootste importeurs van toiletpapier van het Verenigd Koninkrijk een flinke voorraad rollen opgeslagen.

Het bedrijf Wepa, een dochterbedrijf van de Duitse Wepa Group, doet dit als voorzorgsmaatregel voor een harde brexit, als het Verenigd Koninkrijk zonder deal de Europese Unie verlaat op 29 maart.

Extra opslagruimte

Als dat gebeurt, en de kans daarop wordt steeds groter omdat het Britse parlement de deal afwijst, komt er een harde grens. Gevreesd wordt dat douanecontroles aan beide kanten van Het Kanaal zorgen voor wachtrijen bij de grens.

Het bedrijf huurde extra opslagruimte om 600 ton aan meer voorraad in op te kunnen slaan. Dat zijn ongeveer 3,5 miljoen rollen, goed voor ongeveer drie weken, vertelt een woordvoerder aan RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gouden tijden voor pakhuizen: bedrijven slaan extra voorraad op

Schepen in plaats van vrachtwagens

Om grondstoffen op tijd te kunnen aanvoeren, geeft het bedrijf op dit moment de voorkeur aan transport per schip in plaats van vrachtwagen. Die worden gebruikt voor de aanvoer van extra karton en tissue. Transport per schip scheelt papierwerk en is milieuvriendelijker, aldus het bedrijf.

Het bedrijf levert aan ketens zoals Lidl, Sainsbury's, Tesco en Morrissons. De ceo van dat laatste bedrijf zei vorige week dat klanten meer wc-papier kopen dan normaal. Of dat door het verloop van het brexit-proces komt, weet hij overigens niet. 

Krantenpapier

Het Verenigd Koninkrijk is voor wc-papier heel afhankelijk van import, waarschuwde Denis McShane, voormalig minister van Europese Zaken, vorig jaar al. Volgens hem is het VK de grootste importeur van wc-papier van Europa en gebruiken Britten gemiddeld twee keer zo veel wc-papier als andere Europeanen.

Dat zou er bij een chaotische brexit wel eens voor kunnen zorgen dat Britten moeten teruggrijpen op het gebruik van 'krantenpapier, als in de dagen van weleer', speculeert McShane.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten schikken voor 38 miljoen met Eurotunnel in brexitveerbootrel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van