Bedrijven

Hoekstra: Nieuwe witwaszaak ING 'verontrustend'

19 maart 2019 17:49 Aangepast: 20 maart 2019 06:07
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

De nieuwe witwaszaak bij ING is verontrustend. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën op RTL Z. De bank is in Italië op de vingers getikt omdat het te weinig deed om witwassen tegen te gaan.

ING mag daarom voorlopig geen nieuwe klanten aannemen in Italië.

Volgens Hoekstra laat dit nog een keer zien dat een hardere aanpak nodig is van witwassen. "We moeten alles op alles zetten om er voor te zorgen dat het probleem kleiner wordt en uiteindelijk helemaal verdwijnt", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING ook in Italië laks met controle tegen witwaspraktijken

Schikking van 775 miljoen

September vorig jaar kwam ING ook al in het nieuws vanwege een witwasaffaire. De bank moest honderden miljoenen aan schikking betalen. Hoekstra denkt dat dit toevallig is, en dat het probleem waarschijnlijk bij meer banken speelt. "Ik heb met veel van mijn internationale collega's gesproken. Ze durven hun hand niet in het vuur te steken voor de situatie in hun eigen landen."

Het moet makkelijker worden voor banken om onderling gegevens uit te wisselen over witwaspraktijken, vervolgt Hoekstra. "Als een bank iemand er iemand uit gooit als rekeninghouder kan diegene bij wijze van spreken naar de overkant van de straat lopen en opnieuw beginnen."

Het kabinet wil nog voor de zomer met maatregelen komen om gegevensuitwisseling makkelijker te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van