Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Rijkste Brit koopt duurste wielrenteam ter wereld Team Sky

19 maart 2019 17:11 Aangepast: 19 maart 2019 17:16
Chris Froome fietst voor Team Sky. Beeld © AFP

De wielrenners van Team Sky krijgen een nieuwe eigenaar. Het Britse chemiebedrijf Ineos, voor een groot deel in handen van Jim Ratcliffe, neemt het wielrenteam over. Vanaf 1 mei is de naam dan ook Team Ineos. Ratcliffe is de rijkste Brit en een van de rijkste mensen op aarde.

Mediabedrijf Sky is al jaren hoofdsponsor en eigenaar van het gelijknamige wielrenteam, dat op de achtergrond Tour Racing Limited heet. Sky maakte eerder bekend om te stoppen met het team na het huidige wielrenseizoen. De verkoop aan Ineos zorgt dat het team blijft bestaan.

Tourwinnaars

Ineos koopt niet alleen het team, maar neemt ook alle contracten met de wielrenners over. Onder meer Tour de France-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas koersen voor Sky.

Sky is al jaren het rijkste team uit het peloton en heeft ook dit jaar naar verluidt een begroting van tientallen miljoenen per jaar. Volgens geruchten gaat dat budget onder de nieuwe eigenaar zelfs omhoog.

Chemiereus

Het hebben van een wielrenteam is goed voor de promotie van fietsen, zo stelt Ratcliff in een persbericht. Hij noemt fietsen niet alleen gezond, maar ook goed voor de leefbaarheid van steden. Opvallend, want Ineos is een chemiebedrijf met tientallen fabrieken, groot geworden in de productie van olie en kunststoffen.

In Nederland heeft Ineos geen fabrieken. Lange tijd leek het erop dat het bedrijf wel een grote fabriek zou openen in de Rotterdamse haven. Uiteindelijk werd gekozen voor Antwerpen. Het zou gaan om een investering van 2,7 miljard euro. De Britse chemiereus heeft meerdere fabrieken in België.

Rijkste Brit

Ratcliffe staat op nummer 110 in de Forbeslijst van rijkste mensen ter wereld en is de rijkste Brit met een geschat vermogen van omgerekend bijna 11,5 miljard euro. Alleen de Britse ondernemersfamilie Hinduja is rijker, maar die moeten hun vermogen van bijna 16 miljard euro met vier man verdelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van