Ga naar de inhoud
Bedrijven

Deutsche Bank bevestigt fusiegesprekken met Commerzbank

Jorg Eigendorf, hoofd communicatie bij Deutsche Bank, spreekt de pers toe. Beeld © Getty Images

Deutsche Bank heeft bevestigd met Commerzbank in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. De grootste bank van Duitsland zegt naar meerdere strategische opties te kijken en benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. Vakbonden vrezen voor tienduizenden banen.

Al maanden zijn er geruchten dat de twee financiële instellingen willen fuseren. Volgens Deutsche Bank wordt er gekeken naar meerdere opties om de groei en winstgevendheid aan te jagen. Over welke opties dat zijn, doet de bank geen mededelingen.

Zowel Commerzbank als Deutsche Bank hebben het zwaar. Laatstgenoemde worstelt al jaren om de bank uit het slop te halen. De afgelopen jaren moest de bank geld toeleggen op dienstverlening aan klanten. Het schreef in 2018 voor het eerst weer groene cijfers (341 miljoen euro winst) nadat de bank drie jaar achtereen een verlies van miljarden had geleden.

Weer
Lees ook:
Weer inval bij Deutsche Bank om witwaszaak, nu bij topmanagement

Invallen om witwassen

De bank ligt daarnaast onder vuur omdat het verdacht wordt van witwaspraktijken. Afgelopen november vielen de Duitse politie en justitie opnieuw binnen bij de bank en werden de kantoren van alle acht leden van de Raad van Bestuur doorzocht.

Financiële experts betwijfelen of een fusie de problemen bij beide banken wegnemen. Ook vragen zij zich af of het in moeilijkheden verkerende Deutsche Bank en Commerzbank, dat middenin een reorganisatie zit, samen wel sterk genoeg zijn om meer gewicht in de schaal te leggen om internationaal een grotere rol te spelen.

Er zouden bij een daadwerkelijke fusie duizenden banen op het spel staan. Vakbond Verdi spreekt in de Stuttgarter Zeiting zelfs van een reductie van 30.000 banen 'in het ergste geval'.

'Niet gunstig voor Commerzbank'

Het is echter de vraag of een fusie lukt, ik kan mij voorstellen dat Commerzbank er helemaal geen trek in heeft. Deutsche Bank heeft voor zijn zakenbank veel vermogen nodig, maar daarvoor moet het een hogere rente betalen. En dat geld kunnen ze vervolgens maar tegen een relatief lage rente uitzetten, aldus Jos Versteeg van InsingerGilissen. 

Commerzbank zou er de zakenbank van Deutsche Bank bij krijgen, terwijl ze zelf juist hun zakenbankactiviteiten hebben afgestoten, zegt Versteeg. "En ze moeten er nog een flinke premie voor betalen ook, waardoor de balansverhoudingen verslechteren."

ING doet het beter op de beurs

Deutsche Bank en Commerzbank zijn op de beurs de laatste jaren flink achtergebleven bij andere Europese banken en helemaal bij ING Bank.

'Duitsland heeft krachtige banken nodig'

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz en zijn staatssecretaris Jörg Kukies zeiden al eerder dat Duitsland krachtige banken nodig heeft en dat de regering openstaat voor 'economisch zinvolle opties'. Het is een publiek geheim dat de Duitse overheid achter de schermen aanstuurt op een fusie.

Bij politici leeft de zorg dat Duitse banken tien jaar na de crisis nog steeds in de problemen zitten. Hoewel de Commerzbank vorig jaar met 865 miljoen euro twee keer zoveel winst in de boeken schreef, zag het - net als Deutsche Bank - de beurswaarde dalen.

Dit is een artikel van