Ga naar de inhoud
Bedrijven

Volkswagen topman verliest steun na 'Ebit macht frei'- uitspraak

Herbert Diess tijdens een persconferentie. Beeld © Getty Images

Volkswagen-topman Herbert Diess zou steeds meer steun verliezen binnen zijn bedrijf vanwege een beladen uitspraak die hij eerder deze week deed. Tijdens een bijeenkomst van de autofabrikant zei hij 'Ebit macht frei'. En dat lijkt erg op de nazi-leus 'Arbeit macht frei'.

De raad van commissarissen van Volkswagen neemt daarom ook afstand van de opmerking, zo laat het vrijdagavond weten. Het noemt de uitspraak van Diess 'ongepast' en in de context waarin het gebruikt is 'moeilijk te begrijpen'. Binnen Volkswagen zou steun voor Diess afnemen.

Ebit staat voor 'earnings before interests and taxes' en duidt de operationele winst van een bedrijf. Wat Diess wilde zeggen, zo legt hij uit in een post op LinkedIn, was dat merken binnen Volkswagen die meer operationele winst maken, meer vrijheid hebben in het nemen van beslissingen.

'Ongelukkige woordkeuze'

Aan de link met de nazi-leus 'heb ik geen moment gedacht', schrijft hij. "Het was een zeer ongelukkige woordkeuze en als ik de gevoelens van mensen daarmee heb gekwetst, spijt me dat enorm."

Volkswagen
Lees ook:
Volkswagen stopt met de productie van legendarische Kever

De uitspraak wordt vooral als pijnlijk gezien vanwege de geschiedenis van Volkswagen. De wortels van het bedrijf liggen in de Tweede Wereldoorlog. Omdat Adolf Hitler van Duitsland een volk van automobilisten wilde maken, bouwde Porsche voor hem een goedkope arbeidersauto en dat werd de Kever.

Onder vergrootglas wegens sjoemeldiesels

Volkswagen ligt al enige tijd onder een vergrootglas vanwege het sjoemeldieselschandaal. Vandaag werd bekend dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC het bedrijf aanklaagt voor fraude rondom deze dieselgate. Volgens de SEC heeft het Duitse bedrijf illegaal voordeel gehaald uit het verzwijgen van het emissieschandaal voor investeerders.

Volkswagen, twee dochterbedrijven en voormalig topman Martin Winterkorn worden aangeklaagd. De SEC neemt het hen kwalijk dat Volkswagen 13 miljard dollar (11,5 miljard euro) aan obligaties verkocht terwijl de top van het bedrijf bewezen op de hoogte was van het dieselschandaal.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe aanklacht in de VS voor dieselschandaal Volkswagen, Volkswagen woedend