Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nieuwe aanklacht in de VS voor dieselschandaal Volkswagen, Volkswagen woedend

Voormalig Volkswagen-ceo Martin Winterkorn. Beeld © EPA

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC klaagt Volkswagen aan wegens fraude rond het dieselschandaal. Volgens de SEC heeft het Duitse bedrijf illegaal voordeel gehaald uit het verzwijgen van het emissieschandaal voor investeerders.

Volkswagen, twee dochterbedrijven en voormalig topman Martin Winterkorn worden aangeklaagd. De SEC neemt het hen kwalijk dat Volkswagen 13 miljard dollar (11,5 miljard euro) aan obligaties verkocht terwijl de top van het bedrijf bewezen op de hoogte was van het dieselschandaal.

Volkswagen verzweeg grote risico's

Uit de aanklacht blijkt zelfs dat er in interne memo's schattingen werden gedaan van de schade voor Volkswagen als het dieselschandaal aan het licht zou komen. Volkswagen hield het trouwens op een potentiële schadepost van 20 miljard dollar. Inmiddels is het bedrijf al zeker 30 miljard dollar kwijt aan boetes en schikkingen.

Volkswagen heeft onjuiste en misleidende uitlatingen gedaan richting investeerders over de kwaliteit van hun voertuigen, het voldoen aan milieuregels en de financiële positie van het bedrijf, schrijft de SEC. Bovendien heeft Volkswagen voor honderden miljoenen geprofiteerd door het uitschrijven van obligaties tegen te gunstige rentetarieven, volgens de aanklacht.

Met dat laatste wordt bedoeld dat, als Volkswagen eerlijk was geweest over de risico's die het liep, het bedrijf een veel hogere rente had moeten betalen over de obligaties, bedrijfsleningen dus, die het bedrijf uitschreef. Daardoor hebben ze een oneerlijk voordeel gehad.

Hard oordeel

"Volkswagen beloofde dat zijn auto’s voldeden aan de wetten, dat er geen overheidsonderzoeken liepen naar zijn dieselvoertuigen en dat het toegewijd was aan het terugdringen van schadelijke emissies en het maken van milieuvriendelijke auto’s. Niets van dit al was waar", is het harde oordeel van de SEC.

Hoewel de SEC geen bedragen noemt, zal de claim zeker in de honderden miljoenen lopen. De SEC eist terugbetaling van illegaal verkregen voordelen, die het dus in de 'honderden miljoenen dollars' schat. Daarnaast worden er ook boetes geëist. Voormalig topman Martin Winterkorn mag wat de SEC betreft geen topman meer zijn van een beursgenoteerd bedrijf in de VS.

Woedend

Volkswagen reageert woedend op de aanklacht van de SEC. "De klacht van de SEC is juridisch en feitelijk gebrekkig en Volkswagen zal hem krachtig bestrijden", mailt een woordvoerder van het bedrijf. De automaker benadrukt dat de obligaties alleen aan professionele investeerder zijn verkocht en dat zijn geen schade hebben geleden.

"De SEC claimt niet dat iemand die betrokken was bij de obligatie-uitgave wist dat dieselvoertuigen van Volkswagen niet voldeden aan de emmissieregels in de VS toen de effecten werden verkocht, maar herhaalt simpelweg onbewezen claims over Volkswagens voormalige ceo, die geen rol speelde in de verkopen", aldus de woordvoerder.

Volgens Volkswagen probeert de SEC aanhaken bij eerdere zaken en schikkingen 'om te proberen om nog meer geld uit het bedrijf te trekken'.