Ga naar de inhoud
Bedrijven

Minister Kaag: Nederland is goed voorbereid op no deal-brexit

Ministers Blok en Kaag bij de ferryterminal. Beeld © Aad Meijer / Buitenlandse Zaken

Ministers Stef Blok en Sigrid Kaag hebben transporteurs opnieuw opgeroepen om zich voor te bereiden op de brexit. Blok en Kaag deden dat bij de ferryterminal van DFDS in Vlaardingen.

De ministers, verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, waren in Vlaardingen om het zogenoemde Portbasesysteem voor Nederlandse havens en ferries te bekijken.

Het Portbasesysteem moet ervoor zorgen dat lading ook na de brexit snel en gemakkelijk via Nederlandse havens vervoerd kan worden. Het systeem bestaat al bijna 20 jaar en is ontwikkeld door Portbase, ferrymaatschappijen, belangenclubs, de douane en de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam.

Het systeem draait al voor deep sea containervervoer.

Douane
Reportage:
Douane waarschuwt bedrijven: voorbereiding op brexit moet beter, anders chaos

Informatie digitaal, dan goederen de haven in

Na de brexit krijgt Nederland aan de Noordzee een nieuwe buitengrens omdat het Verenigd Koninkrijk dan niet meer bij de EU hoort. "De hele ferrysector is dan verplicht om douanemeldingen te doen", zegt Iwan van der Wolf van Portbase. "Het is belangrijk dat alle partijen hun informatie kunnen aanleveren in het Portbasesysteem, zodat de meldingen makkelijk kunnen worden doorgezet aan de douane." 

Op dit moment is verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland altijd binnen de Europese Unie en hoeven er geen douanemeldingen gedaan te worden. "De oplossing die we hier met elkaar hebben bedacht is een digitale oplossing. De informatie gaat eerder dan de goederen, waardoor je zo min mogelijk problemen in de haven zelf hebt. Dan kan de lading soepel de grens over", zegt Van der Wolf.

'Zijn we goed voorbereid?'

Het wordt voor transporteurs verplicht om Portbase te gebruiken bij de ferry's, om zo oponthoud in de havens te voorkomen. Een speciaal team van de douane gaat de komende weken wachtende chauffeurs aanspreken om te kijken of zij zich al aangemeld hebben. Daarnaast worden ondernemers geïnformeerd om zich aan te sluiten op het systeem.

Bij hun bezoek benadrukten de ministers dat het belangrijk is dat vrachtvervoerders zich voorbereiden op brexit. "De overheid heeft echt zoveel mogelijk gedaan, maar ook bedrijven en instellingen die te maken hebben met de import en export naar het Verenigd Koninkrijk moeten zich de vraag stellen: zijn we goed voorbereid?", zegt minister Blok.

Papieren moeten op orde zijn

Daarvan lijken de ministers vrij overtuigd. "Ik denk dat we als een van de beste, zo niet dé beste, zijn voorbereid binnen de Europese Unie", zei minister Kaag. "Wij zijn echt klaar, maar we zijn net zo afhankelijk van bedrijven vanuit bijvoorbeeld Polen en Roemenië die via Vlaardingen naar Engeland willen. Die moeten hun papieren ook op orde hebben." 

De douane, die het straks fors drukker gaat krijgen, zegt ook klaar te zijn voor brexit, of die nu hard of zacht wordt. "We hebben 500 mensen aangenomen, ruim 300 zijn deze maand ingestroomd op de werkvloer. Wij zorgen dat we voorbereid zijn, als het bedrijfsleven ook is voorbereid zal overlast tot een minimum beperkt blijven", zegt Nanette van Schelven van de Douane.