Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Commissaris Breukink weg bij ING, bank wil Verhagen als vervanging

12 maart 2019 09:15 Aangepast: 14 maart 2019 13:42
Henk Breukink. Beeld © ING

ING-commissaris Henk Breukink, die vorig jaar veel ophef veroorzaakte met harde uitspraken over de politiek, vertrekt volgende maand bij het financiële concern. De bank heeft onder meer PostNL-topvrouw Herna Verhagen als vervanger op het oog.

Hij heeft bij de aandeelhoudersvergadering op 23 april zijn derde termijn van vier jaar erop zitten en wordt niet herbenoemd. Het vertrek heeft volgens een woordvoerder niets te maken met de ophef die vorig jaar ontstond toen Breukink in een opiniestuk in het FD politici opportunisme verweet

Breukink vond dat politici te hoog van de toren bliezen. Volgens de commissaris was er sprake van 'een industrie van media, Tweede Kamer en kabinet die bijzonder hardvochtig reageert' op schandalen zoals die aan het licht kwam bij ING.

Woede

De kwestie leidde tot woedende reacties, temeer omdat ING kort daarvoor een megaboete had gekregen wegens tekortkomingen bij het voorkomen van witwassen. De bank benadrukte later dat de uitspraken van Breukink op persoonlijke titel waren.

Volgens de zegsman is het in lijn met de code voor goed bestuur dat iemand na een commissariaat van twaalf jaar niet meer gaat voor een herbenoeming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING-bankier hekelt toon politici, VVD noemt ING 'outlaw-motorclub'

Herna Verhagen

Er staat ook weer een nieuwe lichting klaar. ING wil onder meer PostNL-topvrouw Herna Verhagen tot commissaris benoemen. Aandeelhouders kunnen 23 april stemmen over de benoeming, de Europese Centrale Bank heeft al toestemming gegeven.

Ook de benoeming van Mike Rees als commissaris en de herbenoeming van commissaris Mariana Gheorghe staan dan op de rol. Rees is oprichter van Strategic Vitality, een Brits consultancybedrijf. Hij werkte eerder jarenlang voor de Standard Chartered Bank, waar hij tussen 2014 en 2016 plaatsvervangend topman (deputy) was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van