Ga naar de inhoud
Bedrijven

Intertoys gered van faillissement: akkoord over doorstart met Portugese investeerder

Intertoys maakt een doorstart met een deel van de winkels. Beeld © ANP

Intertoys blijft bestaan. De franchisers van de speelgoedwinkel zijn vrijdagochtend door de curatoren geïnformeerd over de doorstart. De Portugese investeerder Green Swan zal een groot aantal winkels overnemen, andere zullen wel moeten sluiten.

Intertoys wordt hiermee onderdeel van de grootste speelgoedketen van Europa. In een persbericht van de curatoren staat dat ze 'verheugd zijn' dat de speelgoedwinkels in 'het Nederlandse straatbeeld behouden blijven' en dat 1000 tot 1500 werknemers, van de 3200, hun baan behouden. 

91 winkels gaan zeker dicht. Van 70 winkels is het voortbestaan nog onduidelijk. Naar verwachting, zo meldt een woordvoerder van Intertoys, blijft de helft van de eigen winkels (nu in totaal 286) open. Daarnaast zijn er nog 100 franchisers.  

Positie franchisers

Een aantal franchisenemers wordt aangeboden winkels over te nemen, zodat ze kunnen uitbreiden. Voor een aantal winkels proberen de curatoren een nieuwe eigenaar te vinden. Het exacte aantal winkels dat een doorstart kan maken en het aantal medewerkers dat door kan na de doorstart zal in de komende weken duidelijk worden.

Dit is onder meer afhankelijk of verhuurders de Intertoys-winkels willen behouden, en hoe de gesprekken tussen de franchisenemers en Green Swan over alle voorwaarden verlopen. 

Dit
Lees ook:
Dit is Green Swan, de Portugese investeerder die Intertoys overneemt

Sluiting deel winkels

Half mei zullen de 91 winkels sluiten. Zaterdag begint in deze winkels de opheffingsuitverkoop. Om welke filialen het gaat wordt morgen duidelijk via de website van Intertoys.

In het persbericht zegt Paulo Andrez, ceo van Green Swan: "We zullen ons inspannen om dit merk, dat diepgeworteld is in het hart van vele gezinnen, een nieuwe kans te geven."

Nieuwe start

Qua organisatie zal Green Swan snel beginnen met de nieuwe start en een managementteam bestaande uit Roland Armbruster, CEO, Egbert Abrahams, financieel directeur en Jurian Duijzer, commercieel directeur.

Zij vormen vanaf morgen het management van het nieuwe Intertoys dat nu doorstart. De onderdelen die niet meegaan, vallen onder het faillissement, 'daar blijven wij als curatoren voor verantwoordelijk' zo staat in een brief die alle franchisers hebben ontvangen en die in handen is van RTL Z.

De speelgoedketen vroeg eind februari faillissement aan. Intertoys zei te lijden onder de opkomst van webshops. Daardoor zou de totale omzet van speelgoedwinkels in de afgelopen tien jaar met de helft zijn gedaald.

Na de bekendmaking van het faillissement van Intertoys brak er chaos uit in de winkels

01:45
Medewerkers van Intertoys lastiggevallen omdat cadeaubonnen niet werkten.