Bedrijven

Fastned gaat ook in Zwitserland laadstations bouwen

07 maart 2019 13:34 Aangepast: 07 maart 2019 16:13
Fastned heeft grote ambities, maar de omzet is nog beperkt en er wordt nog verlies geleden. Beeld © Fastned

Fastned, het bedrijf dat snellaadstations voor elektrische auto's bouwt, heeft een Zwitserse tender gewonnen waardoor het in dat land 20 laadstations kan neerzetten. Daarmee is Fastned straks in vijf landen actief.

De toekomst van auto's is elektrisch, is de gedachte bij Fastned, en daar wil het bedrijf op inspelen. Bij Fastned kunnen alle elektrische auto’s snel opladen met 100 procent hernieuwbare stroom.

Zonnepanelen

Daarvoor bestaat het dak van elk laadstation uit zonnepanelen. Begonnen werd in Nederland en sinds juni vorig jaar staan er ook snellaadstations in Duitsland. In totaal heeft het bedrijf er nu 88.

Ook in België en het Verenigd Koninkrijk (VK) kan Fastned aan de slag. Daar kom nu dus Zwitserland bij. Binnen een jaar moet Fastned er in dat land vijf operationeel hebben en binnen tien jaar moeten ze allemaal staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fastned verliest weer laadpalenzaak: iedereen mag ze neerzetten

30 jaar

Fastned krijgt een contract voor een periode van dertig jaar voor het uitbaten van de locaties. Het project ging in totaal om honderd Zwitserse snellaadstations die zijn uitbesteed aan Fastned en vier andere, lokale partijen.

Uiteindelijk wil Fastned een Europees netwerk van in totaal 1000 laadstations hebben, waarvan enkele honderden in Duitsland. Nu zijn er pas tien bij onze oostenburen. Fastned dus nog een lange weg te gaan.

In het VK is een contract afgesloten voor twee snellaadstations. Wanneer de eerste opent in België is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijkswaterstaat weigerde onterecht vergunning voor toilet bij Fastned

Nog geringe omvang

Fastned groeit snel en de laatste kwartalen gaat het steeds sneller, maar nog altijd gaat het om een relatief kleine bedragen. Zo verdrievoudigde de omzet over het vierde kwartaal weliswaar ruimschoots, maar de omzet was nog slechts iets meer dan een 500.000 euro.

Over heel 2018 lag de omzet op slechts 1,3 miljoen euro.

Verliezen

Er wordt nog altijd verlies geleden: over de eerste zes maanden bijna 2,7 miljoen euro. De cijfers over de tweede helft van het jaar worden komende maand gepubliceerd.

Tot en met de eerste helft van vorig jaar werd sinds de oprichting een verlies geleden van in totaal 20,1 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische auto gekocht? Dit moet je weten over opladen

Klein eigen vermogen

Die verliezen leidden ertoe dat het eigen vermogen van Fastned flink is uitgehold. Eind juni was het eigen vermogen nog maar 400.000 euro, op een balanstotaal van ruim 28 miljoen euro.

Inmiddels is het eigen vermogen wel versterkt met 6 miljoen euro, maar dat was afgelopen januari.

Operationeel break-even

De forse groei van de omzet zorgde ervoor dat vorig jaar september Fastned operationeel break-even draaide: de operationele kosten voor de laadstations werden gedekt door de inkomsten.

Maar daar moeten nog wel andere kosten vanaf, zoals de kosten die niet specifiek met de laadstations samenhangen. Verder heeft Fastned nog rentelasten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van