Bedrijven

Boskalis is somber over 2019 en halveert dividend: koers onderuit

07 maart 2019 11:02 Aangepast: 22 augustus 2019 08:13
Boskalis is terughoudend over de winst in 2019. Beeld © ANP

De omzet van Boskalis over 2018 steeg wel, maar er werd een verlies geleden. Voor het nieuwe jaar is het bestuur voorzichtig en het dividend gaat door de helft. Beleggers schrikken en de koers daalt dan ook flink.

Over heel 2018 steeg de omzet van Boskalis met bijna 10 procent tot een kleine 2,6 miljard euro. Onderaan de streep werd er een verlies genoteerd van maar liefst 435,9 miljoen euro, tegen een winst van 150,5 miljoen euro een jaar eerder.

Op de beurs wordt Boskalis flink afgestraft: de koers daalt met meer dan 7 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boskalis stopt met goedkoop transport: dat kost 397 miljoen

Afboekingen

Afgelopen jaar stond in het teken van flinke afboekingen bij Boskalis. Zo werd in augustus bekend dat het bedrijf stopte met de transportactiviteiten in het lage segment.

Verder heeft Boskalis de waarde van joint ventures op het gebied van de sleepactiviteiten verlaagd. Dat kostte nog eens 122 miljoen euro, dat is wat meer dan wat Boskalis eerder verwachtte. In totaal boekte Boskalis over 2018 een afboeking van 519 miljoen euro.

Resultaat valt tegen

Voor een goed beeld van de onderliggende activiteiten kun je kijken naar het het resultaat zonder die bijzondere post. Dan blijft er een winst over van 82,8 miljoen euro over, dat is dus nog altijd een stevige winstdaling.

In het tweede halfjaar daalde de operationele winst van 75,4 miljoen euro tot 48,3 miljoen euro. Dit resultaat is iets lager dan door analisten was verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheimzinnig HAL vergroot greep op Boskalis verder

Vooruitzichten

Belangrijk voor beleggers zijn de vooruitzichten voor 2019 en daarover is Boskalis terughoudend. Als aannemer doet het concern nooit een kwantitatieve uitspraak, aldus de woordvoerder.

Wel zegt Boskalis dat 'het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 uitdagend wordt'. Analisten vinden de vooruitzichten erg voorzichtig.

Minder dividend

Verder worden beleggers flink gekort op hun winstuitkering: ze krijgen over 2018 nog maar 0,50 euro per aandeel, in plaats van 1 euro. Het dividend is 80 procent van de winst gecorrigeerd voor de afwaardering, meer dus dan de nagestreefde 40-50 procent. Dat kan, vindt Boskalis, omdat de balans met een solvabiliteit van 56 procent, sterk is.

Tegenover het lagere dividend staat wel dat Boskalis voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen gaat inkopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van