Bedrijven

Grote tabaksfabrikanten krijgen miljardenboete in Canada

02 maart 2019 10:30 Aangepast: 14 mei 2019 07:17
Het hof van beroep in de Canadese staat Quebec heeft een vonnis uit 2015 gehandhaafd. Beeld © ANP

Drie grote sigarettenfabrikanten moeten een schadevergoeding van 15 miljard Canadese dollar (11 miljard euro) betalen aan meer dan 100.000 tabaksslachtoffers. Dat heeft het hof van beroep in Canada bepaald.

De rokers klaagden de fabrikanten Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges (RBH) en JTI-MacDonald aan. Volgens de eisers wisten de bedrijven al sinds de jaren '50 dat roken kankerverwekkend is, maar hebben ze nooit gewaarschuwd voor de risico's.

Dat was ook niet nodig, vinden de sigarettenfabrikanten. Volgens hen waren de gezondheidsrisico's van roken destijds alom bekend. Zij zijn het dan ook 'oneens' met de uitspraak, meldt de woordvoerder. RBH wil in beroep gaan bij het Canadese hooggerechtshof.

Eerdere uitspraak

De rechtszaak loopt inmiddels ruim twintig jaar. De zaak werd in 1998 al aangespannen, maar kwam pas in 2012 voor de rechter.

De Canadese rechter oordeelde in 2015 al dat de rokers gelijk hebben. De fabrikanten hadden volgens de rechter dus meer moeten doen om consumenten te waarschuwen. Daarom moeten zij een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

De tabaksindustrie was het daar niet mee eens en bracht de zaak naar het hof van beroep. Dat oordeelt dus opnieuw dat de fabrikanten miljarden aan schadevergoeding moeten betalen.

Andere zaken tegen tabaksproducenten

Dit is de eerste rechtszaak in Canada waarbij sigarettenfabrikanten voor de civiele rechter moeten verschijnen. Met name in de Verenigde Staten zijn veel vaker rechtszaken over schadeclaims tegen tabaksproducenten geweest.

In Nederland probeerde advocaat Bénédicte Ficq tabaksproducenten voor het eerst ook strafrechtelijk te vervolgen. Zij deed namens de inmiddels overleden longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland.

Maar dat ging niet door. Het gerechtshof in Den Haag besloot afgelopen december dat de tabaksindustrie niet strafrechtelijk kan worden vervolgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verlies voor antirokers: tabaksindustrie kan niet worden vervolgd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van