Bedrijven

KLM moet omvliegen vanwege gesloten luchtruim Pakistan

27 februari 2019 12:15 Aangepast: 27 februari 2019 12:15
Een Indiase politieagent bij Sri Guru Ramdas Ji International Airport, dat gesloten is vanwege het conflict. Beeld © EPA

Luchtvaartmaatschappijen die normaal gesproken over Pakistan vliegen, moeten hun routes verleggen. Het luchtruim boven het land is gesloten vanwege een opgelaaid grensconflict met buurland India. KLM vliegt ook om, onduidelijk is om hoeveel vluchten het gaat.

Pakistan heeft het luchtruim per direct gesloten, blijkt uit een zogeheten NOTAM die om 09.47 uur is gepubliceerd door Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie. 

Uit een eerste inventarisatie van de organisatie blijkt dat zo'n 400 vluchten dagelijks door het Pakistaanse luchtruim gaan, die zullen worden omgeleid via het luchtruim van Oman, ten zuid-westen van Pakistan.

Langere reistijden KLM

Een bij-effect is dat er extra vluchten over Iran zullen gaan, en juist minder over Georgië en Azerbeidzjan. Luchtvaartmaatschappijen mogen zelf kiezen hoe zij hun vluchten omleiden.

KLM moet ook vluchten naar Aziatische bestemmingen omleiden, meldt Nu.nl. Welke vluchten precies, is onduidelijk. Wel moeten passagiers rekening houden met langere reistijden. KLM reageerde niet direct op vragen van RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pakistan claimt neerschieten Indiase vliegtuigen, escalatie dreigt

Grensconflict

Het land heeft het luchtruim gesloten nadat de Pakistaanse luchtmacht naar eigen zeggen twee gevechtsvliegtuigen van de Indiase luchtmacht uit de lucht heeft geschoten. Volgens Pakistan voerde India een operatie uit boven Pakistaans grondgebied. 

Het conflict tussen de twee landen om de grensregio Kasjmir is sinds enkele weken opgelaaid. Het gebied wordt door India bestuurd, maar Pakistan claimt ook dat het er recht op heeft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van