Bedrijven

PostNL schaft goedkope postzegel Sandd af na overname

25 februari 2019 20:06 Aangepast: 25 februari 2019 20:40
Sandd verkoopt postzegels voor 60 cent per stuk. Beeld © ANP

De goedkope postzegel van Sandd verdwijnt als de overname door PostNL rond is. Dat zegt de topvrouw van PostNL tegen RTL Nieuws. Sandd verkoopt nu postzegels voor 60 eurocent per stuk. Een zegel van PostNL kost 87 eurocent.

Maandag werd bekend dat PostNL zijn kleine concurrent Sandd overneemt. Sandd staat bekend om zijn concurrerende tarieven. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor consumenten die post willen versturen.

Einde goedkope zegel

Zo heeft Sandd een veel goedkopere postzegel dan PostNL. De kerstzegel van Sandd was zelfs 28 eurocent goedkoper dan de decemberzegel van PostNL.

Maar die zegels gaan verdwijnen. Het netwerk van Sandd wordt in het netwerk van PostNL geïntegreerd. "Dat betekent dat we verdergaan met de zegel van PostNL", geeft topvrouw Herna Verhagen toe.

Minder service

Hoewel de zegel van Sandd een stuk goedkoper is, is de service ook minder. Zo bezorgen de postbezorgers van het bedrijf maar twee keer in de week. PostNL-bezorgers komen vijf keer per week langs. Ook heeft Sandd veel minder brievenbussen op straat staan, zoals PostNL. Wie wat wil versturen, moet langs een postpunt, meestal te vinden bij winkels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL vult laatste postzakken gewoon weer als monopolist

Concurrentie opgeslokt

De postmarkt werd tien jaar geleden vrijgegeven met de hoop op goedkopere concurrentie. Die kwam er ook. Naast Sandd gingen Van Straaten en Selektmail de strijd aan met PostNL, dat toen nog TNT Post heette.

Tien jaar later zijn Van Straaten en Selektmail opgeslokt door Sandd, dat nu zelf wordt overgenomen door PostNL. In de tussentijd is de prijs van een postzegel gestegen van 44 eurocent naar 87 eurocent.

Digitale zegel iets goedkoper

Als straks de concurrerende postzegel van Sandd is verdwenen, is er nog maar één goedkopere optie over. De digitale zegel van PostNL die 83 eurocent kost. Deze is te koop in de webshop van het postbedrijf. Na betaling krijg je een code, die op de plek van de postzegel moet worden geschreven.

De overname van Sandd door PostNL moet nog worden goedgekeurd door de ACM. Volgens PostNL is de overname noodzakelijk om te kunnen blijven bestaan in een krimpende postmarkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van