Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

DHL niet blij met overname Sandd, bang voor machtspositie PostNL

25 februari 2019 13:42 Aangepast: 25 februari 2019 19:14
Een bezorger brengt bestelde pakketjes rond (archiefbeeld) Beeld © Getty

Pakketbezorger DHL is niet blij met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL. Hoewel DHL zich niet met post bezighoudt, is het bang dat PostNL een te grote machtspositie krijgt, wat concurrentie in de weg zit.

Op de markt van pakketbezorging heeft DHL nu een marktaandeel van 25 procent. Het van oorsprong Duitse bedrijf is fors kleiner dan PostNL, dat er 65 procent van de markt in handen heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL neemt concurrent Sandd over

Post- en pakketmarkt niet los van elkaar

Sandd doet in de markt van pakketbezorging niet mee. Het richt zich alleen op post en niet in het bijzonder op pakketjes. Wel kunnen zakelijke klanten kleine brievenbuspakjes laten bezorgen via Sandd. Woordvoerder Ewout Blaauw van DHL noemt dat toch 'een klein deel van de markt'.

DHL verwacht dat de post- en pakketmarkt de komende jaren nog meer naar elkaar toe gaat groeien. Als PostNL op de postmarkt een sterkere positie krijgt, zullen andere pakketbedrijven dat ook gaan merken, vreest Blaauw. "Je kunt de post- en pakketmarkt niet meer los van elkaar zien. Er ontstaat een groter machtsblok. Met andere woorden: er komt een onbalans in de markt."

DHL eist garanties

Zowel consumenten als zakelijke klanten krijgen minder te kiezen als het op het bezorgen van pakketjes aankomt, denkt DHL. Ook zal het samengaan innovatie in de weg zitten. Blaauw hoopt dan ook dat er garanties komen dat het samengaan van PostNL en Sandd geen invloed zal hebben op de pakketmarkt.

'We kunnen er ons alles bij voorstellen dat ze willen samengaan op de postmarkt', die het al jaren lastig heeft. "Maar dat mag geen effect hebben op de pakketmarkt. Het is aan de ACM om daar naar te kijken", aldus Blaauw.

De ACM geeft aan onderzoek te starten naar het samengaan van PostNL en Sandd, en binnen enkele maanden met uitsluitsel te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van